Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe projecten voor openbare bibliotheken

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

9 januari 2001

Nieuwe projecten voor openbare bibliotheken

Op 10 november heeft het Samenwerkingsverband Bibliotheek en Documentatie (SABIDO) een werkconferentie georganiseerd voor vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Vlaamse bibliotheekwerk. Aanleiding voor de conferentie was het rapport `Groeien Nederlandse en Vlaamse openbare bibliotheken uit elkaar?' dat in opdracht van SABIDO is geschreven. Het bevat de uitkomsten van een onderzoek naar het openbare bibliotheekwezen in Nederland en Vlaanderen.

Het rapport wijst mogelijke terreinen voor Nederlands-Vlaamse samenwerking aan. De deelnemers aan de werkconferentie bespraken de aanbevelingen en stelden prioriteiten voor de komende tijd vast. Drie hoofdpunten kwamen naar voren. Ten eerste vond men dat er een meldpunt moet komen voor nieuwe initiatieven, vooral op het terrein van informatie- en communicatietechnologie. Met zo'n meldpunt kan de informatieuitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen verbeteren.

Ten tweede werd besloten tot samenwerking bij de verwerving van licenties op producten voor bibliotheken. De onderhandelingen daarover met leveranciers zijn dikwijls lastig, en het zou voordelen kunnen hebben die voor het bibliotheekveld van het hele Nederlandse taalgebied tegelijk te voeren.

Opleiding vormde een derde hoofdpunt voor de aanwezigen. Vlaanderen en Nederland zouden deskundigheidsbevordering en opleiding voor het werk in openbare bibliotheken meer gezamenlijk moeten aanpakken. De gedachten gingen allereerst uit naar een ruil van stageplaatsen, zodat studenten van weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens in het andere deel van het taalgebied stage kunnen lopen.

Het Nederlands Bibliotheek en Lectuur Centrum (NBLC) en het Vlaams Centrum voor Openbare Biblotheken (VCOB) gaan gezamenlijk aan de instelling van het meldpunt werken en zetten het samenwerkingsproject op voor de verwerving van licenties. Een werkgroep van het SABIDO zal de mogelijkheden verkennen voor een Nederlands-Vlaams opleidingsproject.© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie