Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LTO-Nederland tevreden over verloop BSE-tests

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Beperkte aanvoer slachtrunderen ontlast testcapaciteit

LTO-Nederland tevreden over verloop BSE-tests

Dinsdag 9 januari 2001 - LTO-Nederland is tevreden over het verloop van de BSE-tests tot dusver. Vooral de beperkte aanvoer van slachtrunderen aan het begin van 2001 speelt een belangrijke rol bij de mogelijkheid alle dieren ouder dan 30 maanden na de slacht te testen.
De Nederlandse overheid verzocht en kreeg vrijstelling voor de EU-opkoopregeling. Dit betekent dat alle runderen ouder dan 30 maanden na de slacht getest moeten worden op BSE. LTO-Nederland ondersteunt deze aanpak. Momenteel is er een testcapaciteit van 2500 stuks per dag. De verwachting was dat dit aantal onvoldoende zou zijn voor de gemiddelde dagelijkse aanvoer van slachtrunderen. LTO riep daarom veehouders op aan het begin van 2001 terughoudend te zijn met de afvoer van runderen voor de slacht. Inmiddels is gebleken dat de aanvoer bij slachterijen zo beperkt is, dat de testcapaciteit bij ID-Lelystad ruim voldoende is. De verwachting is dat de testcapaciteit vanaf 15 januari ruim 3000 stuks per dag ligt.
LTO-Nederland ondersteunt de oproep van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) aan slachterijen om terughoudend om te gaan met de invoer van vooral Duitse slachtrunderen. Enerzijds is de testcapaciteit dan zoveel mogelijk beschikbaar voor Nederlandse dieren. Anderzijds voorkomt dit (prijs)druk op de Nederlandse markt. Ook lage prijzen zijn reden voor de beperkte aanvoer van slachtrunderen.
Buitenlandse veehouders die in ons land de runderen laten slachten, draaien overigens zelf voor de testkosten van circa 230 gulden per test op, zo meldde minister Brinkhorst van LNV vanochtend. Voor de Nederlandse veehouders neemt de overheid in ieder geval het eerste kwartaal van 2001 de kosten voor haar rekening. LTO pleit ervoor daarna de kosten door te berekenen aan de consument met een toeslag op de kiloprijs van rundvlees.
Het negatieve resultaat van de eerste 7072 testen bij de slacht, bevestigt de indruk bij LTO-Nederland dat tijdig afdoende maatregelen zijn getroffen tegen BSE. Dit betreft vooral het verbod op het gebruik van diermeel in voeder voor herkauwers. Hoewel de vele testen zullen leiden tot een hoger aantal BSE-gevallen, sterkt het resultaat van de eerste week LTO-Nederland in de veronderstelling dat het aantal BSE-besmettingen in ons land beperkt zal blijven. Bovendien is de voedselveiligheid maximaal gewaarborgd door de testen en vooral door de blijvende maatregel risico-organen te verwijderen.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie