Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe acties tegen sollicitatieplicht uitkeringstrekkers

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Jong? Je mankeert niets?
En alles doen om alleen onbetaald te kunnen doen ...!

(Wil je geen berichten meer? weet je iemand die geinteresseerd is? laat 't weten!)

Peter den Hollander (Leiden) en Menno Sijtsma (Utrecht) zijn jong en gezond. Toch willen ze geen goedbetaalde baan. Het werk dat zij willen doen levert hen geen inkomen op, maar is wel hun zinnigste bijdrage aan de wereld. Ze willen geen ander - minder zinnig - werk doen, maar moeten toch leven.
Daarom strijden zij sinds september voor een inkomen zonder sollicitatieplicht. Ze doen dit echter niet alleen voor henzelf, maar voor iedereen die (even) geen betaald werk wil.

Komende akties:
9 januari, Utrecht, sociale dienst: Peter en Menno gaan naar Menno's kontrolegesprek. Menno zegt dat hij nog steeds slechts het onbetaalde werk wil doen dat hij op het oog heeft. Als de sociale dienst blijft volharden in hun opstelling, zal Menno voor vier maanden voor 100% gekort worden. Peter en Menno zullen de konsulent vragen waarom hij hieraan meewerkt - als 'ie dat doet natuurlijk.

25 januari, Amsterdam (plaats en tijd worden nog bekend gemaakt): Peter en Menno presenteren hun manifest voor vrije arbeidskeuze.
De komende weken proberen zij zoveel mogelijk organisaties en bedrijven enthousiast te maken voor dit manifest.

Begin maart:
Peter zal, net als Menno nu, de sollicitatieplicht weigeren op gronden van vrijheid van arbeidskeuze. Peter heeft nu een uitkering maar heeft genoeg van de konstante dreiging met kortingen of banen die tegen zijn geweten of wil ingaan.

Verslag:
Utrecht, 20 december:
Menno gaf zijn tweede bezwaarschrift af bij het stadhuis. In deze brief geeft hij uitgebreid argumenten voor zijn standpunt.
De sociale dienst van Utrecht wil iedereen, dus ook Menno, dwingen betaald werk te doen, ook als dit werk tegen hun wens of geweten ingaat. Ze gaven Menno een uitkering van nul gulden, ondanks een eerder bezwaarschrift.
Menno stelt dat de sociale dienst zijn eerste bezwaarschrift genegeerd heeft. Hij wil een inhoudelijke reaktie op zijn argumenten.

Peter en Menno deelden, samen met enkele sympathisanten, 300 folders uit, en diskussieerden de hele middag met winkelend publiek. Ook voorbijgangers die op hoge poten hun ongenoegen kwamen uiten, moesten na de eerste woordenwisseling erkennen dat Peter en Menno niet slechts profiteurs waren. Zo ontstonden vele langdurige maar vriendelijke diskussies. Een enkeling stuurde zelfs spontaan een protestbrief naar de ambtenaar die Menno onlangs voor honderd procent kortte.

Peter en Menno willen met hun akties niet alleen bereiken dat ze kunnen leven èn alleen dat werk doen dat zij als hun beste bijdrage aan de wereld zien. Ze willen ook diskussie starten. Een eerdere vierdaagse folderaktie bij de sociale dienst Utrecht werd onder werknemers het gesprek van de dag. Peter en Menno hopen dat het manifest nog meer diskussie zal losmaken.

Meer informatie?
Vraag de folder, Menno's bezwaarschriften (ook per e-mail), of kijk op onze site.
030-2767998 (Menno)
06-12666384 (Peter)
(info@uitkeringstrekkers.org)
uitkeringstrekkers.org

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie