Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vredesmonument gebouwd tijdens VAK

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vredesmonument gebouwd tijdens VAK

In het weekend van 23 en 24 december heeft een groep vrouwen op het Vredes Aktie Kamp (VAK) een monument voor de vrede in de vorm van een vault* van strobalen gebouwd. De aktie vond plaats op het stuk grond van Atoomvrijstaat en was een protest tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de kernwapenbasis Volkel.

* Een vault is een boog, gewelf, de bunkers met kernwapens worden ook vault genoemd.
In 11 vaults op de vliegbasis Volkel liggen 11 kernbommen opgeslagen. Kernbommen zijn de ultieme bedreiging voor al het leven op aarde en dienen dan ook zo snel mogelijk van de aardbodem te verdwijnen. De stelling het is niet zo erg want ze worden toch nooit gebruikt gaat niet op want ook zonder dat ze wordt gebruikt eist de kernbom haar tol, denk alleen al aan de uraniummijnen, de kernproeven en het kernafval. In plaats van aktief bezig te zijn met het uitbannen van kernwapens worden er steeds geavanceerder technieken op dit gebied ontwikkeld. In een wereld waar een groot gedeelte van de mensen in schrijnende armoede leeft is het schandalig dat er zoveel geld aan wapentuig wordt uitgegeven. De wereld heeft genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht. Vanuit deze gedachte, en tegenover de vaults die massavernietigingswapens herbergen, bouwen wij een vault van strobalen, een ecologisch en duurzaam alternatief, waarbij geen schade aan mens en milieu wordt toegebracht. rond het kampvuur Sinds vorig jaar wordt het V.A.K. regelmatig door de gemeente ontruimd omdat het niet is toegestaan onderkomens in het bos te hebben. De juridische strijd hier omtrent is nog steeds gaande. Wij hopen dat de gemeente respekt toont voor onze vredesvault en haar laat staan. 11 illegale* kernbommen op de vliegbasis Volkel worden al jaren, zonder enig protest, getolereerd dus de gemeente kan geen bezwaar hebben tegen onze illegale vredes-vault.
Net als de uitvinding van de kernbom komt het bouwen van huizen met strobalen uit de V.S. Inmiddels worden er over de hele wereld huizen van strobalen gebouwd. In Nederland staan 11 strobalen huizen.
Vredes Aktie Kamp* Voor meer informatie over het VredesAktieKamp; Mariette Moors 06-23340820 (na vrijlating) Tot die tijd Elise Leijten (ATK Akties Tegen Kernwapens) 06-51152499

* Algemene informatie over kernwapens in Nederland (Volkel): www.ddh.nl/vrede/kernwapens

* Fotos van het Kerst Vredes Aktie Kamp via Peter van den Oetelaar 06-54298538, (tussentweestromen@chello.nl)

* Filmbeelden van de bezetting van de bunker op 17 december: Huib Schoonhoven; 033-4654006

* Fotos hiervan: Thomas Schlijper (zie ook eerder bericht in deze nieuwsrubriek); 06-55782393 www.schlijper.nl


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie