Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voor juli 2001 betaalde lijfrentepremies aftrekbaar in 2000

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Voor 1 juli 2001 betaalde lijfrentepremies aftrekbaar in 2000

Op 1 januari 2001 zijn, in het kader van de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001, de nieuwe voorwaarden voor aftrek van lijfrentepremies van kracht geworden. In veel gevallen hebben de nieuwe voorwaarden een beperking van de lijfrentepremieaftrek tot gevolg.

Lijfrentepremies die voor 1 juli 2001 worden betaald, kunnen onder voorwaarden, echter op verzoek, nog in het jaar 2000 in aftrek worden gebracht. Voor het terugwentelen van premieaftrek naar het vorige jaar gelden nog de oude regels uit de Wet op de inkomstenbelasting 1964. Aftrek is hierbij mogelijk indien de premies gerangschikt kunnen worden onder de zogenaamde tweede tot en met de vijfde tranche.

Jurisprudentie
Tot voor kort was het onduidelijk of van deze mogelijkheid van terugwenteling gebruik kan worden gemaakt, indien in het jaar 2000 de vaste aftrek (eerste tranche) van fl. 6.179 niet is benut. Uit jurisprudentie zou namelijk kunnen worden afgeleid dat premieaftrek op grond van de tweede tot en met vijfde tranche slechts mogelijk zou zijn als ook de eerste tranche zou zijn benut. Om de eerste tranche te kunnen benutten, dient de premie uiterlijk voor 31 december 2000 door de belastingplichtige te zijn betaald.

Niet verloren
De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs in een Besluit meegedeeld dat de mogelijkheid om voor 1 juli 2001 betaalde lijfrentepremies nog in het jaar 2000 in aftrek te brengen, niet verloren gaat indien in het jaar 2000 de eerste tranche niet is benut. Belastingplichtigen die in het jaar 2000 geen gebruik hebben gemaakt van de oude aftrekmogelijkheden, kunnen onder voorwaarden tot 1 juli 2001 derhalve nog steeds van deze aftrekmogelijkheden gebruik maken. Daarnaast hebben belastingplichtigen ook de mogelijkheid om in het jaar 2001 de nieuwe vaste aftrek van fl. 2.283 (basisruimte) te benutten.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Chris Siebers van de adviesgroep Pensioenen & Verzekeringen via E-mail of telefonisch 020 549 74 93.

Nieuws

-Actualiteiten

-Archief

-Persberichten

Copyright © 2001 Ernst & Young
Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie