Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ondertekening convenant nautisch onderwijs

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

MIN VenW:PERSBERICHT

ONDERTEKENING CONVENANT NAUTISCH ONDERWIJS

De Inspecteur-generaal voor het Onderwijs en de directeur van de Scheepvaartinspectie hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een effectieve en uniforme bewaking van de kwaliteit van het nautisch onderwijs. Dit houdt in dat de Onderwijsinspectie voortaan de inspectie van het nautisch onderwijs zal verzorgen, met vakinhoudelijke ondersteuning van de Scheepvaartinspectie. Nederland voldoet daarmee aan de verplichtingen die voortvloeien uit het internationale verdrag voor de opleiding, certificering en wachtdienst voor zeevarenden (STCW 95 Verdrag).

Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt de wijze van toezicht op het nautisch onderwijs gelijkgeschakeld aan dat van de overige onderwijssectoren die onder de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) en de Wet Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) vallen.

De samenwerking bestaat uit het leveren van vakinhoudelijke expertise door de Scheepvaartinspectie aan de Onderwijsinspectie op het gebied van kwaliteitsbeoordelingen van nautische opleidingen en examens. Ook het toezicht op de externe legitimerende (examen)instellingen onder de WEB is in de overeenkomst vastgelegd.

Tijdens de in mei 2000 gehouden rondetafelconferentie over de toekomst van het maritieme onderwijs werd door het onderwijs de wens geuit het vakdepartement te betrekken bij de examinering van aspirant scheepsofficieren. Met de nieuwe samenwerking wordt aan deze wens gehoor gegeven.

De Inspectie van het Onderwijs zal aan de Scheepvaartinspectie de informatie verstrekken die zij nodig heeft voor haar verplichte 5-jaarlijkse rapportages aan de Internationale Maritieme Organisatie in Londen.

Hanneke Zumker, Scheepvaartinspectie, afdeling Voorlichting, 010 - 2668566

Hanneke van Heijningen, Inspectie van het Onderwijs, afdeling Voorlichting, 030 - 666 9852

09 jan 01 12:53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie