Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'2001 wordt slecht beleggingsjaar' En op de vijfde dag...

Datum nieuwsfeit: 09-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

"2001 wordt slecht beleggingsjaar"
En op de vijfde dag...

Den Haag, 9 januari 2001.
De eerste vijf handelsdagen van het jaar wijzen erop dat 2001 waarschijnlijk een slecht beleggingsjaar wordt. Dit concludeert Corné van Zeijl, columnist van IEX.NL vandaag in een artikel op www.iex.nl. Hij baseert zich op het statistisch verband dat er lijkt te liggen tussen het koersverloop in de eerste vijf handelsdagen en de rest van het jaar.

Onderzoek wijst uit dat in jaren waarin de toonaangevende S&P-500 index in de eerste vijf dagen in de min eindigt, de kans zeer groot is dat het hele jaar op verlies eindigt. Als er winst is geboekt in de eerste dagen, is de kans op verlies in de rest van het jaar echter zeer gering.

Het verlies van de Amerikaanse beurzen gisteravond, zette de teller voor dit jaar op ñ1,8%. In het voorgaande jaar 2000 werd er in de eerste vijf dagen een verlies geleden van 1,9% en over het hele afgelopen jaar bezien, eindigde de index 10,1% lager. Van Zeijl heeft begin 2000 in een artikel op IEX.NL ook aandacht besteed aan het slechte begin van 2000, en naar nu blijkt niet ten onrechte.

Wie alleen belegd had in de jaren waarin de eerste vijf dagen een plus opleverde, maakte een gemiddeld rendement van 14,6% per jaar (nog afgezien van dividend). Maar wie alleen belegd had in de jaren waarin de eerste vijf dagen een verlies lieten zien, verdiende slechts 2,6% per jaar. Het gemiddelde rendement over alle jaren is 10,1%.

Van Zeijl op www.iex.nl: "De effecten zijn voor de S&P-500 index voor alle jaren sinds 1949 onderzocht. In de onderzochte 51 jaren waren er negentien jaren waarin de eerste vijf dagen een verlies opleverde. Van deze negentien eindigde negen jaren met een verlies over het hele jaar. Een score van maar liefst 47,4%. In de overige 32 jaren waren de eerste vijf dagen winstgevend. Van deze 32 jaren eindigde er slechts vier in de min. Dit is maar 12,5%. Deze jaren waren 1966 (start Vietnam-oorlog), 1973 (oliecrisis), 1990 (de Irakoorlog) en 1994 (obligatiecrash)."

Overigens waarschuwt Van Zeijl, die in het dagelijks leven hoofd beleggingen is bij Zürich Verzekeringen in Den Haag, dat een belegger zijn beleggingsbeslissingen nooit volledig moet laten bepalen door dit soort wetten. "Uw eigen gezonde verstand is en blijft de beste adviseur."

Over IEX.NL

IEX.NL is een platform waar beleggers bijeenkomen om van gedachten te wisselen over beurszaken.¹Samen met een team van experts binnen hun vak, streeft IEX.NL ernaar om op een leuke, orginele en winstgevende manier vooruit te kijken op de¹ontwikkelingen¹rondom de financiële markten en hierbij de IEX-community nauw te betrekken. IEX.NL is hiermee¹'van beleggers voor beleggers'¹en¹tevens de grootste beleggerscommunity van Nederland met bijna 60.000 abonnees.

Over Corné van Zeijl

Corne van Zeijl, is hoofd Beleggingen bij Zurich, waar hij een beleggingsportefeuille van 5,4 mrd gulden beheert. Van Zeijl schrijft zijn columns voor IEX.nl op persoonlijke titel. Voor zijn portefeuille belegt hij alleen in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 mrd euro. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


-einde-

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie