Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie UT 'Student niet opsluiten in vakdiscipline'

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

PB 01/01 10 januari 2001

Oratie prof. dr. Henk Procee (Academische Vorming):

Student niet opsluiten in vakdiscipline

"We leren niet om opgesloten te worden in de vakdiscipline of in het toekomstige beroep, maar voor een leven dat wijder en minder voorspelbaar is. Dit vergt veel, niet alleen van de universiteit, maar ook van de studenten." Dat stelt prof. dr. Henk Procee in zijn oratie "De retoriek van academische vorming" bij de aanvaarding van zijn hoogleraarschap Wijsbegeerte in relatie tot Academische Vorming aan de Universiteit Twente.

Henk Procee (Zwaagwesteinde, 1946) werd in 1983 hoofd Studium Generale aan de Universiteit Twente. Hij koos onder andere voor Twente vanwege de onderwijsopvatting dat studenten meer moeten weten dan alleen hun eigen vakgebied: "Ik heb dit altijd een belangrijke zaak gevonden. Met mijn benoeming als hoogleraar is impliciet uitgesproken aan deze basisvisie vast te houden."

De hoogleraar kijkt in zijn oratie met een retorisch oog naar een aantal aspecten van academische vorming. Zo kijkt hij kritisch naar de onhelderheid van het begrip academische vorming en constateert hij hoe universiteiten zich met academische vorming trachten te profileren ten opzichte van elkaar en vooral ten opzichte van het hoger beroepsonderwijs: "Zij maken er tevens gebruik van om afstand te creëren tot de overheid. Dit alles in de trant van: We zijn heel speciaal en veel beter dan anderen. Academische vorming moet dan ook met het nodige wantrouwen worden bekeken: Het is een bron voor een ongefundeerd elitisme, heeft een wirwar aan betekenissen en is ook nog eens een retorische zet in ordinaire belangenstrijd."

Procee ziet echter ook kansen voor academische vorming: "Kort gezegd, komt dat neer op een onderwijssituatie waarin twee zaken worden gecombineerd: enerzijds wordt de hoogste kwaliteit geboden wat betreft de state of the art van het vakgebied, anderzijds wordt die vanuit allerlei gezichtspunten gerelativeerd: het beste is niet genoeg. Dit vergt veel, niet alleen van de universiteit, maar ook van de studenten."

De hoogleraar benut hierbij drie basisbegrippen van de retorica: "Bij ethos gaat het om het ontwikkelen van karakters waar je u tegen kunt zeggen. Dat betreft niet alleen het karakter van de universiteit zelf, maar ook, ik beperk me hier tot de studenten, tot de excellentie van onze studenten. Worden ze wijs, slim en verstandig? Bij logos gaat het om de organisatie van de universiteit. Zit die goed en zinvol in elkaar? Neemt de universiteit ten volle de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de opleiding, zodat studenten ten volle de verantwoordelijkheid voor hun leerproces kunnen nemen? Bij pathos draait het er voor de universiteit om hoe die opereert in een veranderende omgeving. Op dit moment is dat een verhaal apart. Voor studenten gaat het erom vakmensen met een plus-teken te worden. Dat houdt in het beheersen van hun vakgebied alsmede het relativeren ervan. Academische vorming maakt de student zowel product als producent van zijn of haar eigen leerweg."

Kennistheorie
In zijn oratie duikt Procee vooral in de kennistheorie. Hij nuanceert de opvatting dat de werkelijkheid - het kenobject - op een rechtstreekse manier weerspiegeld wordt in wetenschappelijke theorieën; eveneens zet hij vraagtekens bij de gedachte dat onderzoekers - het kensubject - een definitieve intellectuele uitrusting hebben: "Het verkrijgen van een rotsvaste bodem voor kennis is een hachelijke zaak. Het kensubject is niet in volle glorie en volstrekte autonomie een onveranderlijk gegeven. Evenmin is de werkelijkheid die we bestuderen en waarin we leven steeds dezelfde. Ze verandert door het type onderzoek dat mensen doen, ze krijgt een ander karakter door technologische innovaties, ze verandert door haar eigen dynamiek. Voor een universiteit die technologie hoog in het vaandel heeft staan is die verandering niet slechts een vanzelfsprekendheid, maar zelfs een doel."

De werkelijkheid ligt volgens Procee net zomin vast als de onderzoeker: "Sommigen leiden daaruit af: anything goes, laat maar waaien. Dat is grote onzin. Als we iets moeten opgeven is dat het streven naar absolute zekerheden. Maar daar hoeven we niet treurig over te doen. Het feit dat er geen laatste zekerheid te krijgen is geeft ruimte. In plaats van het logische pistool op de borst komt er openheid voor andere ideeën, discussies, 'trials and errors', nieuwe inzichten."

Verwijzend naar Immanuel Kant zegt de hoogleraar: "Een mens is niet een passief ontvanger van zintuiglijke indrukken, maar doet er iets mee. Er gebeurt van alles voordat die indrukken in waarnemingen zijn omgezet. Zintuiglijke indrukken moeten in beelden (of moderner gezegd: in tekens) worden gevangen, willen ze enige bestendigheid krijgen, wil men er iets mee kunnen aanvangen. Dit geldt zelfs al voor het geheugen. Laat staan als men er theoretisch of wetenschappelijk nog verder mee aan het werk wil."

Het cognitieve ik is een buitengewoon actieve figuur, en dat niet alleen op het niveau van de waarnemingen. Diens hogere geestelijk vermogens worden door Kant in drie onderdelen geanalyseerd: verstand, oordeelsvermogen en rede. Procee gaat vooral in op het verstand en het oordeelsvermogen: "Zonder verstand geen wetenschap. Het genereert wetmatigheden, theorieën en verbanden. Het produceert regels die we kunnen gebruiken om waarnemingen in het gelid te zetten."

Maar verstand alleen is niet genoeg. "Er is nog een capaciteit nodig: het vermogen om te bepalen bij welke problemen welke regels en wetmatigheden het beste passen. Dit vermogen heet het oordeelsvermogen en over het voorkomen daarvan is Kant somberder dan over het verstand. Domheid, zo formuleert hij, is niet een gebrek aan verstand - regels en wetmatigheden kun je mensen tot op grote hoogte leren - domheid is een gebrek aan oordeelsvermogen. En min of meer treurig constateert hij dat zon gebrek niet is te verhelpen. Niettemin, je komt het in de hoogste kringen tegen. Ook al is het oordeelsvermogen een talent dat niet geleerd kan worden, het kan wel geoefend worden. Daarvoor zijn voorbeelden nodig, hoe levensechter hoe beter."

"Academische vorming, in de betekenis die ik nu bespreek, betekent de kwaliteit van het kensubject verhogen", aldus Procee, "Het houdt in vrijmoedig te werken aan de capaciteiten van onze studenten. Het betekent vooral bijdragen aan de ontwikkeling van een aantal competenties van studenten. Wetenschap wordt gedreven door nieuwgierigheid. Daar zijn we het over eens, zeker aan deze instelling die zich afficheert als universiteit voor nieuwsgierige mensen. Maar die nieuwsgierigheid hangt niet los in de lucht. Ze is gekoppeld aan fundamentele menselijke belangen: arbeid, interactie en macht. Arbeid wordt bediend door wetenschappelijke kennis die het leven veraangenaamt, interactie is betrokken op het begrip tussen mensen, en macht heeft te maken met al dan niet onderdrukkende beïnvloeding. Een ingenieur die in allerlei maatschappelijke situaties zal optreden heeft baat bij een flinke antenne voor elk van deze belangen."

Noot voor de pers:
De rede van prof. Procee, getiteld De retoriek van Academische Vorming is op aanvraag verkrijgbaar: tel. 053-489 48 52. Contactpersoon Dienst Communicatie: drs. B. Meijering, 053-489 43 85, (b.meijering@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...