Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chinees Nieuwjaar in museum De Dubbelde Palmboom

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Historisch Museum Rotterdam

Chinees Nieuwjaar in De Dubbelde Palmboom
een parade met de draak en leeuwen

Museum De Dubbelde Palmboom toont van 10 januari tot en met 18 februari 2001 de viering van het Chinees Nieuwjaar. Het Chinees Nieuwjaar is de tweede in de reeks van vijf Rotterdamse feesten die worden uitgelicht op de tentoonstelling Rotterdam feest in dit museum.

stroop om de mond
De tentoonstelling toont alle feestelijkheden van het twee weken durende feest. Het Chinees Nieuwjaar begint met voorbereidingen die er voor zorgen dat iedereen met een schone lei het nieuwe jaar kan ingaan. De Chinezen sturen een week voor het feest de huishoudgoden naar de hemel om verslag te doen van de goede en slechte daden van de familie. De keukengod, Tsao Chun, gesymboliseerd door middel van een affiche in de keuken, krijgt zelfs stroop om zijn mond gesmeerd om hem gunstig te stemmen. Het huis wordt schoongemaakt en versierd met geluksspreuken langs de deurposten. De kleur rood houdt kwade geesten buiten de deur.

geld en geluk
Tijdens de maaltijd op oudejaarsavond worden goden en voorouders geëerd. De familie eet speciale hapjes zoals de Nian Gao taartjes, gemaakt van rijstebloem en suiker. De Chinezen `stappen het nieuwe jaar in' met nieuwe kleren en schoenen. Kinderen en ongehuwden krijgen rode zakjes met geluksgeld. Geld en geluk spelen een belangrijke rol. Met het Chinees Nieuwjaar op 24 januari begint het jaar van de slang. De symbolen en spreuken die bij dit dier horen, vertellen de Chinezen hoe zij het komende jaar succes en geluk aan hun kant krijgen. Voor wie het weten wil: het museum geeft de antwoorden prijs.

draak en leeuwen
De `optocht' in het museum wordt opgeluisterd met enkele leeuwen, een schitterend Chinees kostuum en een draak van meer dan achttien meter lang. Deze draak heeft vijftien jaar dienst gedaan in Rotterdam. Het museum biedt de unieke kans de draak en leeuwen van dichtbij te bekijken. Het zijn niet alleen symbolen van geluk en macht, maar ook voorbeelden van schitterend handwerk.

Bij de tentoonstelling hoort een activiteitenprogramma voor kinderen.

tentoonstelling
: Chinees Nieuwjaar (onderdeel van de tentoonstelling Rotterdam feest: tot en met 2 september 2001)
lokatie : De Dubbelde Palmboom
datum : 10 januari t/m 18 februari 2001
activiteiten

: voor kinderen van 6 tot 12 jaar / kosten: entree museum 17 januari Chinese muziekinstrumenten maken, 31 januari Chinees cultuurprogramma en 10 februari vertelling van Chinese verhalen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie