Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Horecastartersloket in Zoetermeer in gebruik gesteld

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 10 januari 2001

Horecastartersloket in gebruik gesteld

Zoetermeer, 10 januari 2001 - Op 10 januari is tijdens een persconferentie op de Horecava het Horecastartersloket in gebruik gesteld. Dit loket is bedoeld om potentiële starters van een horecabedrijf in een vroegtijdig stadium te bereiken en via één kanaal optimaal te informeren. Initiatiefnemers zijn drie brancheorganisaties in de horeca: Koninklijk Horeca Nederland, het bedrijfschap Horeca en Catering en SVH. De horeca is daarmee de eerste branche met een speciaal startersloket.

Primaire doelgroepen van het Horecastartersloket - waarvoor als ondertitel "Vertrekpunt voor succesvol ondernemen" wordt gehanteerd - zijn horecamedewerkers die een bedrijf willen starten en mensen buiten de bedrijfstak die zich oriënteren op het ondernemerschap. Daarnaast is het loket bedoeld voor leerlingen en studenten in het horecaonderwijs, zowel op mbo- als op hbo-niveau.

Het loket bestaat uit drie onderdelen: een telefoonnummer (0900 - 14 02), een internetsite (www.horecastartersloket.nl) en een krant. Via deze kanalen kunnen horecaondernemers in spe zich snel en objectief op maat laten informeren over wet- en regelgeving, diploma's en opleidingen, vacatures, relevante horecatrends, horecaformules, keuze van vestiging, het maken van een ondernemings- of marketingplan, subsidies, rendement en startkapitaal. Het loket vervult een eerstelijnsfunctie: zo nodig wordt verwezen naar tweedelijnsspecialisten bij brancheorganisaties, banken en Kamers van Koophandel.

In een toespraak tijdens de presentatie van het loket ging directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland in op de aanleiding voor de nieuwe brancheactiviteit. "Jaarlijks gaan ongeveer 4.000 horecabedrijven van start; slechts een op de vier heeft een relevante beroepsopleiding gevolgd. Slechts 50% van de gestarte bedrijven bestaat nog na drie jaar. Dat is te wijten aan een slechte voorbereiding door de potentiële starter, vooral op financieel gebied", aldus Jeu Claes.

Claes gaf voorts aan dat tot dusverre sprake was van onvoldoende samenwerking en coördinatie van startersactiviteiten. Bovendien wees hij op de recente wetswijziging: vanaf 1 januari dit jaar zijn aankomende ondernemers niet meer verplicht om het diploma Horeca Ondernemers Vaardigheden te halen, waardoor ze ongeschoold kunnen starten. "Dat leidt alleen maar tot nog meer onbezonnen avonturen en daarmee tot kwaliteitsverlies in de bedrijfstak. Het is dan ook tijd voor één aanspreekpunt waar potentiële horecastarters met al hun vragen terecht kunnen. Op die manier kunnen zij een weloverwogen keuze maken: wel of geen horecabedrijf beginnen. Met het Horecastartersloket bieden de brancheorganisaties in de horeca starters een professioneel klankbord en meer kans op een gezonde start", aldus Claes.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie