Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Remi Poppe verwijt minister Pronk laksheid inzake gifhout

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Den Haag, 10 januari 2001


Tweede Kamerlid Remi Poppe vindt minister Pronk laksheid te verwijten.

Pronk heeft de Kamer namelijk niet geïnformeerd over het feit dat het besluit waarmee met giftige metaalzouten (koper, chroom- en arseen) geïmpregneerd hout voor toepassingen buiten, per 1 januari 2000 verboden waren, door de rechter ongedaan is gemaakt.

Poppe wil nu van de minister weten wat daarvan de gevolgen zijn i.v.m zijn toezegging aan de Kamer om per 1 juli 2001 of uiterlijk per 1 januari 2002 te komen met een aanvullend import-, handels- en toepassingsverbod voor dit gifhout, op grond van de Wet milieugevaarlijke stoffen.

In januari 2000 heeft het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) besloten dat per 1 januari 2000 de toelating van koperhoudende houtverduurzamingsmiddelen (waaronder wolmanzout) te beëindigen voor impregneren van hout voor toepassingen buitenshuis. Dit op grond van de geconstateerde onaanvaardbare milieu-effecten en risico's voor de volksgezondheid.

Het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) heeft dit besluit echter volledig teruggedraaid.

Poppe : " Nog in oktober 2000, hoorde de Kamer van de minister dat het besluit nog van kracht was. Over het terugdraaien van de maatregel door het CBB is de Kamer niet ingelicht. Dit is nog al slordig te noemen. Het gaat hier om een jaarlijkse productie van meer dan 100.000 m3 hout dat alleen al door de concentratie arseen ongeveer 20 maal boven de waarde voor gevaarlijk afval zit. Het impregneermiddel, met name wolmanzout CCA, is afval van de metallurgische industrie. Pronk moet dan ook zijn rug recht houden en doorzetten op een verbod, en tussentijds verplichten dat de consument geïnformeerd wordt over de giftigheid van dit geïmpregneerd hout".

Inlichtingen:

Remi Poppe 070 - 318 28 02 06 - 53 35 93 94

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie