Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Productschap Tuinbouw: alleen in uiterste noodzaak spuiten

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PT-voorzitter: alleen in uiterste noodzaak spuiten

Nederlandse tuinders gebruiken nu al veel minder bestrijdingsmiddelen dan hun buitenlandse collega's. Volgens J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), moeten ze dit concurrentievoordeel nog verder uitbuiten door alleen in uiterste noodzaak bestrijdingsmiddelen in te zetten. De PT-voorman zei dit op de nieuwjaarsbijeenkomst van het productschap op 10 januari 2001 in de Keukenhof.

Van der Veen vindt verder dat de supermarkten in Nederland terecht harde garanties op het gebied van voedselveiligheid willen. "We zullen sneller moeten werken aan traceerbaarheid van producten. Ook het certificeren van bedrijven moet gestimuleerd worden. Zo'n certificering staat borg voor een optimale bedrijfsvoering waarbij de voedselveiligheid voorop staat."

Het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen is ook voor de siergewassensector van belang. De ophanden zijnde erkenningsregeling voor teeltbedrijven in de bloemensector kan daarnaast bijdragen om het imago verder te versterken.

Energie

Door de dure dollar en de hoge olieprijzen zijn de energiekosten voor de glastuinders in 2000 met ruim dertig procent gestegen. Voor het eerste kwartaal in 2001 komt de gasprijs zelfs op 41 cent per kuub uit. LTO Nederland en het Productschap Tuinbouw hebben bereikt dat het kabinet een aantal compenserende maatregelen heeft getroffen. Toch zijn de toeslagen voor warmtekrachtkoppeling (wkk) in de daluren nog onvoldoende voor de nutsbedrijven. Volgens Van der Veen moet de Tweede Kamer de motie over dit onderwerp op tafel houden.

Verder is hij er niet gerust op of de liberalisering van de energievoorziening wel volgens de gemaakte afspraken verloopt. "Het is de vraag of de gastransporteurs de richtlijnen voor de transport- en opslagtarieven wel nakomen. Wij hebben in ieder geval al actie ondernomen om dat zeker te stellen."

Verder blijft een groot deel van de tuinders nog tot 2004 beschermde afnemer. Volgens de wet moet de minister voor deze groep de maximumtarieven vaststellen. Van der Veen: "Wij gaan ervan uit dat het tuinbouwtariefsysteem voor deze afnemers nog twee jaar gevolgd kan worden."

WTO-onderhandelingen

Van der Veen vindt het belangrijk dat de WTO-onderhandelingen weer snel op gang komen. "De VS en de EU houden elkaar nu gevangen met dreigende taal over wederzijdse handelsboycotten en dat kan forse risico's voor de tuinbouw opleveren. Ik hoop dat Bush en de Unie tot een dialoog komen." Ook voor de punten voedselveiligheid en biotechnologie moeten beide partijen om de tafel om tot overeenstemming te komen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie