Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland aan vooravond verlofgolf

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gouda, 10 januari 2001

Nederland aan vooravond verlofgolf
Goede verlofspaarregeling noodzakelijk

Werknemers zullen massaal hun werkgever benaderen met aanvragen voor langdurig verlof. Arbeidsmarktspecialisten houden de komende jaren rekening met 800.000 verlofgangers in Nederland. Een langdurige - en betaalde - loopbaanonderbreking is mogelijk geworden door een recente aanpassing van de fiscale regels. Werknemers kunnen er voor langere tijd tussenuit voor bijvoorbeeld studie, zorgtaken of vakantie. Voorwaarde is wel dat de CAO-partners dit goed geregeld hebben. Verlofsparen is vanaf nu een hot item op de onderhandelingsagenda.

Nog net voor het kerstreces nam het parlement een wet aan die sparen uit het bruto salaris voor langdurig verlof mogelijk maakt. Werknemers kunnen met ingang van dit jaar op een fiscaal aantrekkelijke manier een langere verlofperiode bij elkaar sparen. Door enige tijd maximaal 10% van het bruto salaris opzij te zetten, kan de verlofganger er maximaal een jaar tussenuit. Het spaarbedrag kan ook bestaan uit verzilverde vakantie- en ADV-dagen. Voorwaarde is wel dat de werkgever een verlofspaarregeling heeft getroffen. Een dergelijke regeling vereist goede afspraken tussen werkgevers en werknemers op brancheniveau en deskundige begeleiding op organisatieniveau.

Bureau Verlofsparen

Als eerste grote organisatie in Nederland heeft arbeidsmarktintermediair Start een verlofspaarregeling gemaakt voor het eigen personeel. Daarbij bleek het ontwerpen en invoeren van een bedrijfsgerichte regeling een complexe zaak. Start heeft zich daarbij laten adviseren door arbeidsvoorwaarden-ontwikkelaar Bartholdy uit Driebergen. Adviseurs van deze organisatie deden hun verlofspaar-expertise reeds op in de periode dat Stichting Sabbatical Leave operationeel was.

Start en Bartholdy hebben het initiatief genomen de opgedane ervaring op het vlak van verlofsparen te bundelen in de nieuwe organisatie Bureau Verlofsparen. Dit bureau helpt CAO-partners en werkgevers een voor de sector of organisatie op maat gemaakte verlofspaarregeling op te stellen en begeleidt de uitvoering ervan. Bij de invoering van een verlofspaarregeling kijkt Bureau Verlofsparen zorgvuldig naar onder andere de continuïteit van het bedrijf en naar de fiscale- en verzekeringstechnische aspecten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie