Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Betere zoekresultaten op internet door uitwisselingstalen

Datum nieuwsfeit: 10-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Wiskunde & Informatica

9 januari 2001

Zoekresultaten op internet door nieuwe uitwisselingstalen steeds meer op maat

Uitwisselingstalen zoals XML, verbeteren in snel tempo de communicatie binnen het World Wide Web. In zijn oratie 'Naar de menselijke maat. Het perspectief van Uitwisselingstalen' plaatst prof.dr.ir. G.J. van der Steen de Uitwisselingstalen in een overzichtelijk kader en geeft hij aan welke universitaire disciplines een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling ervan. Zowel theoretisch als praktisch zijn er tal van interessante onderzoeksthema's die om een multidisciplinaire benadering vragen. Van der Steen spreekt op 10 januari zijn oratie uit als bijzonder hoogleraar Uitwisselingstalen aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de Universiteit Utrecht, namens de SGML/XML Users Group.

Een van de meest actuele uitwisselingstalen is XML. Daarmee worden documenten van structuur voorzien, evenals berichten die tussen systemen worden uitgewisseld, al dan niet via internet. De geleidelijke invoering van XML in organisaties en in informatiesystemen raakt aan vele interessante aspecten, zoals auteursaspecten, toegankelijkheid via persoonlijke apparatuur, opslag en beheer van informatie, information retrieval, conversies en systeemintegratie voor electronische handel. In zijn oratie gaat Van der Steen voor een aantal daarvan na welk onderzoek nodig is en welke wetenschapsgebieden daarvoor in aanmerking komen. De hoop is gewettigd dat XML zal helpen om betere zoekresultaten te behalen op het World Wide Web dan nu het geval is. Naar de menselijke maat - alleen wat nodig is, in begrijpelijke termen en rekening houdend met het persoonlijke profiel.

Woensdag 10 januari 2001 om 16.15 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Oratie: 'Naar de menselijke maat. Het perspectief van Uitwisselingstalen'. Prof.dr.ir. G.J. van der Steen, faculteit Wiskunde en Informatica, Universiteit Utrecht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie