Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift 'Tuberculosis in Indonesia'

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in januari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 11-01-2001 Toedienen micronutriënten-supplementen bij TBC-patiënten
13:30 uur Mw. E. Karyadi (Medische Wetenschappen) Titel proefschrift: Tuberculosis in Indonesia: nutrition, immune response
and social aspects

Promotores: Prof. dr. J.W.M. van der
Meer
Prof. dr. C.E. West

Copromotores: Dr. R.H.H. Nelwon
(University of Indonesië)
Dr. W. Dolmans

Patiënten met tuberculose (TBC) zijn gewoonlijk ondervoed. Tot nu toe leken eiwit- en energietekorten hiervan de hoofdoorzaak en is weinig aandacht besteed aan micronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en instandhouding van het lichaam en voor een goede functie van de weefsels. Uit onderzoek van drs. Karyadi blijkt dat micronutriënten-supplementen een bruikbare aanvulling zijn op de standaard behandeling van TBC-patiënten. In een case-controle studie uitgevoerd in Jakarta, Indonesië, werden onbehandelde TBC-patiënten vergeleken met gezonde controles. Hierbij werd gevonden dat TBC-patiënten niet alleen minder lichaamsvet hebben, maar ook een lagere status van de micronutriënten ijzer, vitamine A en zink. Bij de patiënten die de extra micronutriënten kregen, werd na twee maanden een vroegere radiologische resolutie, verandering van sputumuitstrijkjes van positief naar negatief en een grotere reductie van proïnflammatoire cytokines gevonden dan bij de patiënten die geen extra vitamine A en zink kregen.
Elvina Karyadi (Wageningen) ontving in juli 1997 de 'Young Investigator's Award' uit handen van de Internationale Unie voor Voedingsonderzoek (IUNS) tijdens het 16e internationale voedingscongres in Montreal (Canada) voor haar MSc onderzoek. E-mail: (Elvina.Karyadi@Staff.NutEpi.WAU.NL)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie