Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Newconomy tevreden over ontwikkeling partners

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Newconomy
Zoek soortgelijke berichten
Newconomy

11 januari 2001

Newconomy N.V. (Euro.NM:NEWY), het economisch netwerk van internetbedrijven (www.newconomy.com/) , is tevreden over de gang van zaken bij het grootste deel van haar partnerbedrijven. Dit heeft Maurice de Hond, CEO van Newconomy, bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Daarbij heeft hij de verwachting uitgesproken dat de partnerbedrijven, en daarmee ook Newconomy zelf, in het jaar 2001 zullen profiteren van het veranderingsproces dat zich onder invloed van de snelle verspreiding van internet aan het voltrekken is.

Andere onderwerpen van de nieuwjaarsrede waren:

* Netwerk van 30 internetbedrijven opgebouwd conform strategische uitgangspunten

* Partners presteren over het algemeen in lijn met verwachtingen
* In 2000 afspraken over exits en dividendbetalingen voor een totaalbedrag van EUR 21 miljoen

* Financiële ruimte aanwezig om strategie 2001 te realiseren
* In 2001 naar verwachting nieuwe exits voor een totaalbedrag van minimaal EUR 10 miljoen

* Visie op internetontwikkelingen en verwachtingen 2001 (www.newconomy.com/download/index.html)

Terugblik op 2000
Na de belangen in de 14 partnerbedrijven die reeds in 1999 werden genomen, werden er in 2000 investeringen gedaan in 18 andere bedrijven voor een totaalbedrag van meer dan EUR 40 miljoen. In het jaar 2000 werd daarnaast voor meer dan EUR 68 miljoen geïnvesteerd (deels door het uitgeven van ruim
1 miljoen nieuwe aandelen) in bedrijven waar Newconomy reeds in 1999 een belang in had.

Een belangrijk deel van de partnerbedrijven liet volgens verwachting in 2000 een forse groei van de omzet zien. De zes, in omzet, grootste partnerbedrijven wisten over 2000 - op basis van voorlopige cijfers - een gezamenlijke omzet van bijna EUR 60 miljoen te realiseren. Van deze ondernemingen zijn er drie in het tweede volledige jaar van hun bestaan. Een groeiend aantal partners heeft inmiddels het break-even punt bereikt c.q. realiseerde een positieve cashflow.

Maurice de Hond: "De omslag in sentiment, betekent dat internetbedrijven eerder winstgevend dienen te zijn en/of een grotere zekerheid moeten kunnen bieden dat zij binnen de oorspronkelijk aangegeven periode winstgevend worden. Voor de partnerbedrijven van Newconomy betekent het onder meer dat het moeilijker wordt om nieuw kapitaal aan te trekken. Bij een groot deel van de partnerbedrijven zijn er echter voldoende middelen beschikbaar om het beleid uit te voeren zonder dat op korte termijn aanvullende financiering nodig is. Bij vele van onze partners is de marktpositie dusdanig dat nieuwe financiering ook elders verkregen kan worden, indien dat noodzakelijk is. Wij zijn ervan overtuigd dat het grootste deel van onze partners uitstekend gepositioneerd is om te profiteren van de ontwikkelingen die wij in de markten verwachten."

Financiële ruimte
In 2000 werden door Newconomy voor EUR 21 miljoen aan exits en dividendbetalingen afgesproken. Hiervan is circa EUR 9 miljoen in 2000 afgerond en in contanten ontvangen. Het overige betreft afspraken over een toekomstige exit op basis waarvan in het derde kwartaal 2000 een kredietfaciliteit verstrekt is van EUR 12 miljoen. Daarnaast werd TIE Holding aan de Euro.Nm genoteerd (de aandelen TIE in het bezit van Newconomy waren eind december 2000 bijna EUR 4 miljoen waard).

Newconomy zal, zoals reeds in maart 2000 was aangegeven, na het bereiken van het huidige aantal, vooralsnog in 2001 maar zeer beperkt in nieuwe bedrijven investeren en haar investeringen vooral doen in bestaande partnerbedrijven. De strategie van Newconomy is er vooral op gericht bijdrages te leveren aan het behalen van het optimale resultaat bij de bestaande partnerbedrijven.

De financiering van deze activiteiten geschiedt vanuit de beschikbare financiële middelen en nieuwe exits. Per 31 december 2000 bedroeg de financiële positie EUR 6,5 miljoen inclusief de - op basis van de afspraken over de toekomstige exit van ilse media groep gemaakte afspraken - verstrekte kredietfaciliteit van EUR 12 miljoen.

Newconomy verwacht in 2001 voor minimaal EUR 10 miljoen aan nieuwe exits. Zonodig wordt er aanvullend vreemd vermogen aangetrokken. De operationele kostenstructuur voor de Newconomy-organisatie zelf is begroot op maximaal EUR 5 miljoen in 2001.

Visie op internetontwikkelingen en verwachtingen 2001 Newconomy spreekt de verwachting uit dat zij en haar partnerbedrijven ook in het jaar 2001 sterk kunnen profiteren van het veranderingsproces dat zich onder invloed van de snelle verspreiding van internet aan het voltrekken is. Dat zal in de komende jaren zowel zichtbaar worden in de resultaten en waardeontwikkeling van de partnerbedrijven als in die van Newconomy zelf. Op de website van Newconomy is meer te lezen over de visie van Newconomy op internet en informatietechnologie
((http://www.newconomy.com/download/index.html). Een specifieke verwachting voor het resultaat over 2001 kan op dit moment niet worden uitgesproken.

Voor nadere informatie:

Newconomy N.V.
Mr. Drs. Peerke F.R. Anink, Director Corporate Communications (Panink@newconomy.com)

Gebouw Easterhillroad
Paasheuvelweg 50
1105 BJ Amsterdam NL
T: +31 20 495 2000
F: + 31 20 495 2001

www.newconomy.com

Achtergrondinformatie

Profiel Newconomy
Newconomy vormt een economisch netwerk ('Econet') van internetbedrijven. Newconomy is het actieve middelpunt van dit netwerk en stimuleert de ontwikkeling en groei van deze bedrijven. De onderneming verstrekt risicodragend kapitaal en bevordert onderlinge contacten en kennisoverdracht. Bovendien begeleidt Newconomy het management van de partnerbedrijven en werft zij managementpotentieel voor het netwerk en leidt deze op door het Newcademy-programma. Newconomy is sinds 20 april 2000 genoteerd aan de Euro.NM Amsterdam (Euro.NM: NEWY).

De Newconomy-netwerkpartners
Het Newconomy-netwerk bestaat uit de volgende bedrijven: A.L.S, AdValue, BitMagic, BuyOnline, DigiNotar, Em@ilco International, Green Dino, ilse media groep, Infostrada, IPOtentials, Macropolis, MeyerMonitor, Net Effect, OOiP Syndication, Pango Systems, Pharmaplaza, Pro Active International, PuntEDU, RealMapping, Ricardo.nl (Veiling.com), SmartHaven, TIE Holding, Tryllian, Urbanbite, Virtual Industries, Virtual Industries International, WineSmart, WISH-NOKNOK en Yooz.com.

Eerder investeerde Newconomy ook in NetlinQ Groep en InfoAgent Solutions.

Onderdeel van het netwerk zijn ook twee door Newconomy opgerichte ondernemingen: Newcademy en Newconomy Publishing.

Met een belang in de Franse branchegenoot Apollo Invest is de eerste stap gezet in de opbouw van een Europees netwerk van internetondernemingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie