Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zeehond Axel uit Zeeland aangekomen in EcoMare

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

<<...>>

Centrum voor wadden en Noordzee, Texel

PERSBERICHT

Texel, 11 januari 2001

Zeehond Axel uit Zeeland aangekomen in EcoMare

De zeehond die dinsdag door de dierenambulance Zeeuws-Vlaanderen uit een zijarm van het kanaal tussen Gent en Terneuzen is gehaald, is gisteren opgevangen door EcoMare. Het is een gewone zeehond die 6 maanden geleden is geboren in EcoMare.

Nadat het vrouwelijke dier op 23 november 2000 is uitgezet in de Waddenzee bij Texel werd hij in januari aangetroffen in Zeeland. Uit onderzoek naar het migratiegedrag van zeehonden door onderzoeksinstituut Alterra op Texel is gebleken dat ze inderdaad behoorlijke afstanden afleggen. Wel is het avontuurlijke dier ook nog via de Westerschelde het kanaal tussen Gent en Terneuzen opgezwommen. Hierbij heeft hij ook sluizen gepasseerd.

De dierenambulance Zeeuws-Vlaanderen heeft het dier eerst vis gevoerd "om z'n vertrouwen te winnen". Achteraf is het niet vreemd dat de zeehond de vis aannam, omdat hij in EcoMare natuurlijk ook vis kreeg van de dierverzorgers. Toen de dierenambulance het dier had gevangen, is hij een nacht thuis in een badkuip gehouden. De zeehond is Axel genoemd, naar het gebied waar hij is gevonden (de Axelse Sassing).

Na overleg tussen de dierenambulance Zeeuws-Vlaanderen, de EHBZ-post (Eerste Hulp Bij Zeehonden) van Zeeland, de Zeehondencrèche in Pieterburen en EcoMare op Texel is besloten dat Axel door EcoMare wordt opgevangen. Hij is dus weer terug in z'n geboorteplaats. De dierenarts heeft de zeehond onderzocht en geconstateerd dat hij niets mankeert. Axel weegt 33 kilogram, slechts 2 kilogram minder dan toen hij werd uitgezet. Om elk risico op eventueel virusgevaar uit te sluiten, blijft hij toch enkele weken in quarantaine. Hij wordt in het voorjaar opnieuw uitgezet.

Op 10 januari kreeg EcoMare ook nog twee jonge grijze zeehonden in de opvang. Deze waren aangespoeld bij paal 28 op Texel. Het gaat om twee ondervoede vrouwtjes van ongeveer vijf weken oud. Ze zijn afkomstig van de Schotse kust. Bij een van de twee is dat te zien aan een aangebracht kleurmerk. Ook deze dieren worden in het voorjaar in de Waddenzee uitgezet.Nadere informatie: EcoMare, Renée Smal, 0222-317741

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie