Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BSE-geval in Olst

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

BSE-geval in Olst

11 januari 2001 -

Bij de zevenjarige koe Moniek is op een bedrijf in Olst Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Dit is het negende geval in Nederland.

De koe, geboren op 2 januari 1993, is op verzoek van de veehouder op 15 december 2000 door de veearts geëuthanaseerd, nadat was gebleken dat het dier niet meer te behandelen was. De diagnose BSE is daarbij niet gesteld. Het dier is afgevoerd naar het destructiebedrijf Rendac. Daar is een hersenmonster van de koe genomen. Dit monster is op 20 december bezorgd bij ID-Lelystad voor onderzoek.

De uitslag van het onderzoek naar Moniek liet enige tijd op zich wachten, omdat ID-Lelystad op dat moment zijn testcapaciteit al maximaal gebruikt onder meer voor het testen van geïmporteerde Duitse slachtrunderen.Er is besloten het testen van levende runderen prioriteit te geven boven het testen van monsters van dode runderen afkomstig van Rendac.

Op 4 januari bleek de uitslag van de snelle test op Moniek positief. Het bedrijf is toen officieel verdacht verklaard en geïnspecteerd. Bij geen van de aanwezige runderen zijn klinische BSE-verschijnselen aangetroffen. Gelijktijdig is een uitgebreidere BSE-test gedaan op koe Moniek. De uitslag van deze test bevestigde de uitslag van de snelle test.

Vanaf najaar 2000 worden steeksproefsgewijs runderen getest die worden aangeboden bij een noodslachtplaats, net als kadavers die worden aangeleverd bij het destructiebedrijf. Het hersenmonster van Moniek was afkomstig uit deze steekproef. Sinds 2 januari 2001 worden alle runderen ouder dan dertig maanden met behulp van de snelle test onderzocht. Inmiddels zijn bijna 11.000 snelle testen uitgevoerd. Deze hebben geen positieve gevallen opgeleverd.

De in totaal 128 runderen die nog op het bedrijf in Olst aanwezig zijn, worden afgevoerd. ID-Lelystad zal de hersenen van deze runderen onderzoeken op BSE. De kadavers worden verbrand. De runderen op het bedrijf, die in het jaar voor de geboorte van Moniek of in het jaar daarna op het bedrijf geboren zijn, zullen ook voor onderzoek worden afgevoerd, evenals nog levende familieleden van het dier.

Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit BSE-geval. Zo zal worden na gegaan welk veevoer het dier heeft gekregen, met name in de eerste levensmaanden.

Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het achtste van 29 december 2000 (Punthorst).

Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie