Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bert Anciaux: 'Afkortingen in het taalgebruik vermijden'

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER BERT ANCIAUX

VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE

AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

11 JANUARI 2001

Bert Anciaux: "Afkortingen in het taalgebruik vermijden"

In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement werd vandaag unaniem een resolutie aangenomen die wijst op de wildgroei van letterwoorden in het taalgebruik van de Vlaamse overheid. De resolutie wijst ook op de ondoorzichtigheid die dit voor de gewone burger meebrengt.

Adjunct-kabinetschef Walter Moens liet namens Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux aan de parlementsleden weten dat hij de resolutie volmondig bijtreedt. Taal kan immers niet gereduceerd worden tot een technisch werkinstrument. Taal is bovenal een cultuurelement en een communicatiemiddel. De minister neemt de aanbevelingen van de commissie Cultuur dus ter harte.

Minister Anciaux richt daarom vandaag nog een vraag aan de administratie. Daarin informeert hij of er ambtelijke richtlijnen bestaan die het gebruik van letterwoorden en afkortingen betreffen. Aan de administratie vraagt hij of er een klantvriendelijke verklarende lijst van afkortingen en letterwoorden ter beschikking kan gesteld worden. De minister vraagt eveneens een advies aan de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren opdat, in het kader van de Nederlandse Taalunie, een gezamenlijk standpunt over deze aangelegenheid zou uitgewerkt worden.

Minister Anciaux pleit er in eerste instantie voor dat de overheidsdiensten in de mate van het mogelijke heldere en duidelijke begrippen zouden gebruiken in plaats van letterwoorden en afkortingen.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie