Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Charlotte Mutsaers te gast in Gentse Openbare Bibliotheek

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

C h a r l o t t e M u t s a e r s t e g a s t i n d e p a a r s e z e t e l

Als ik schrijf is het alsof ik hevig verliefd ben", zegt dubbeltalent Charlotte Mutsaers

(Utrecht, 1942). In Rachels rokje (1994) wordt Rachel Stottermans hevig verliefd op haar leraar. Het boek dat gecomponeerd is als de 37 plooien van een rokje, werd zowel door critici als lezers meteen opgepikt.

Eerder was Mutsaers vooral schilderes en illustrator. In 1985 debuteerde ze met Hazepeper, drie jaar later gevolgd door De markiezin, onconventionele en lichtvoetige prozaminiaturen. Haar superieure grilligheid en helderheid combineert ze ook in Kersebloed (1990) en Paardejam (1996) tot trefzekere taalkunstwerken.

Haar onstuimige, associatieve en bizarre proza drijft op een intens contact met de miniemste dingen en een totale inzet voor de metamorfosen van het leven. Haar hele oeuvre is een magnifieke biografie van het gevoel, of ze het nu heeft over een bosje peterselie, over Ensor of Napoleon.

In een Oostendse schelpenwinkel krijgt ze een merkwaardig zout- en peperstel aangeboden, als ze er in ruil een boek over wil schrijven. Het wordt Zeepijn (1999), het boek dat haar een nominatie voor de Gouden Uil oplevert.

Haar dubbeltalent wordt overschouwd in de recente publicatie Fik en Snik.

Voor haar hele oeuvre ontving ze de Constantijn Huygensprijs.

Charlotte Mutsaers is te gast bij Griet Pauwels in de Achilles Musschezaal van de Stedelijke Openbare Bibliotheek aan het Zuid op
donderdag 11 januari 2001 van 12.30 u tot 13.15u. Voor deze Paarse Zetellezing kan niet worden gereserveerd.

Het aantal plaatsen is beperkt.

Informatie

Stedelijke Openbare Bibliotheek, Dienst Public Relations, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail (bibliotheek@gent.be)

Dienst voor Culturele Zaken, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84 60, fax (09)269 84 79, e-mail (directie.cultuur@gent.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie