Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plaatsing laatste obelisk op grafmonument Willem van Oranje

Datum nieuwsfeit: 11-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

www.minvrom.nl

MIN VROM: Plaatsing obelisk op grafmonument Willem van Oranje

Plaatsing laatste obelisk op grafmonument Willem van Oranje in Nieuwe Kerk in Delft

Op donderdag 11 januari aanstaande om 11.30 uur wordt de laatste, vier meter hoge obelisk geplaatst op het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. Met het bereiken van dit hoogste punt nadert de restauratie van het monument zijn voltooiing. De Rijksgebouwendienst voert de restauratie uit. Bij de plaatsing kunt u aanwezig zijn.

Het uit 1622 daterende monument is tijdens de restauratie geheel gedemonteerd. Het marmer dreigde te vergruizen door zoutkristallen. In de afgelopen vier jaar zijn alle onderdelen van het monument volgens een speciaal procédé gespoeld en waar nodig hersteld. Ook de bronzen onderdelen van het monument zijn gerestaureerd.

Het grafmonument werd in opdracht van de Staten-Generaal tussen 1614 en 1622 gebouwd ter nagedachtenis aan de Vader des Vaderlands, Prins Willem van Oranje. De Prins werd geboren in Dillenburg en op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthazar Gerards. Willem van Oranje kon niet in het familiegraf van de Oranjes in Breda worden bijgezet, omdat deze stad in handen was van de Spaanse bezetter. De Prins werd daarom in de Nieuwe Kerk in Delft, zijn tijdelijke residentie, begraven. Dit luidde een nieuwe traditie in: de Nieuwe Kerk werd de laatste rustplaats voor de leden van het huis van Oranje en Oranje-Nassau, dat later ons Koninklijk Huis zou worden.
Het praalgraf is een ontwerp van Hendrick de Keijser, een architect-beeldhouwer die in heel Europa grote faam genoot. Na zijn dood in 1621 voltooide zijn zoon Pieter het monument. Kosten noch moeite werden gespaard om de Vader des Vaderlands een eerbiedwaardig gedenkteken te geven. De meest uitgelezen materialen werden voor dit monument vergaard: zwart marmer, wit Italiaans (Carrara) marmer en portor, zwart marmer met een goudkleurige adering. Het prestigieuze monument heeft een majestueuze uitstraling die uniek is voor Nederland.

Graag verneem ik van u of u bij de plaatsing aanwezig wilt zijn.

Ursul Schaap, coördinator communicatie Rijksgebouwendienst telefoon 070-3393733
telefax 070-3391234

05 jan 01 11:49

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie