Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Grote invloed Donau op ecologie Zwarte Zee-bodem

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Grote invloed Donau op ecologie Zwarte Zee-bodem

Sinds de jaren zestig hebben er dramatische veranderingen plaatsgevonden in het ecosysteem van de Zwarte Zee. Veel planten- en diersoorten gingen sterk achteruit of verdwenen en andere soorten kwamen juist erg op. Men vermoedt dat deze veranderingen vooral te wijten zijn aan de toename van de economische en agrarische activiteit in de stroomgebieden van de aanvoerende rivieren. Dit heeft met name geleid tot overbemesting in het relatief ondiepe continentaal plat in het noordwesten, waar drie grote rivieren uitmonden: de Donau, de Dnjestr en de Dnjepr. De toevloed van voedingsstoffen verhoogt de productie van organisch materiaal door algen. Dit organische materiaal zinkt uiteindelijk naar de zeebodem, hetzij afgestorven, hetzij in de vorm van uitwerpselen van algeneters, en daar wordt het afgebroken. Het ecosysteem van de zeebodem is voor de energievoorziening volledig afhankelijk van dit neergezonken organische materiaal. Jeroen Wijsman onderzocht welke afbraakprocessen er in de zeebodem plaatsvinden en hoe deze worden beïnvloed door de totale organische belasting. Hij deed hiertoe veldwerk tijdens internationale expedities op de Zwarte Zee, maar maakte ook een computermodel om de kringloop van diverse componenten te simuleren. Wijsman concludeert dat met name de Donau een sterke invloed heeft op de processen die zich afspelen op de bodem van de Zwarte Zee. Niet verwonderlijk, als men in ogenschouw neemt dat in het stroomgebied van de Donau in 1992 al 81 miljoen mensen woonden, waar dat er langs de Rijn maar 41 miljoen zijn. /FC

Jeroen Wijsman (Zierikzee, 1967) studeerde biologie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. hij deed zijn promotieonderzoek bij de werkgroep Ecosysteem Studies van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek, Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie (NIOO-CEMO) in Yerseke. Het onderzoek maakt deel uit van een groot EU-project (EROS-2000 en later EROS-21) en is gefinancierd vanuit het ELOISE programma van de EU. EROS staat voor European River Ocean Systems. Sinds kort werkt Wijsman als onderzoeker/adviseur bij de afdeling Marine and Coastal Management van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft.

Datum en tijd

vrijdag 12 januari 2001, 14.15 uur

Promovendus

ir. J.W.M. Wijsman, tel. (015)285 88 34, fax (015)285 85 82, e-mail: (wijsman@cemo.nioo.knaw.nl) (werk),

Proefschrift

Early diagenetic processes in northwestern black sea sediments

Promotores

prof.dr. P.A.W.J. de Wilde, prof.dr. C.H.R. Heip

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie