Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Corporaal van Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwijndrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwijndrecht

Laatste nieuwjaarstoespraak
burgemeeste Corporaal

`Aandacht voor technologische ontwikkelingen, internationalisering en veiligheid'
In zijn laatste nieuwjaarstoespraak haakt burgemeester Corporaal in op een aantal zeer uiteenlopende onderwerpen die voor Zwijndrecht van belang zijn. Eind dit jaar neemt de burgemeester afscheid. Om de aanwezigen alvast hieraan te laten wennen was hij dan ook niet lijfelijk aanwezig tijdens de intro van zijn toespraak. Hij was alleen zichtbaar op een groot videoscherm. Corporaal: "Besturen op afstand en je bezighouden met hoofdzaken is van belang maar je bezighouden met intermenselijke reactie blijft onontbeerlijk." De titel van de speech was dan ook `bijblijven'.

"Bij alle nieuwe en niet voorziene ontwikkelingen is het nodig dat mensen hoop en vertrouwen hebben in de toekomst en het perspectief van het leven", zo stelde de burgemeester. Een onderwerp dat hij in zijn nieuwjaarstoespraak hieraan koppelde is de hoop voor een veilig bestaan. In Zwijndrecht wordt hier nu en in de loop van 2001 veel aandacht aan besteed. Zo is het veiligheidsnetwerk Huiselijk Geweld opgericht om het probleem van huiselijk geweld aan te pakken. Dit jaar gaat de gemeente bekijken hoe er een positieve bijdrage aan de veiligheidsbeleving van burgers kan leveren. Het is goed om op de hoogte te zijn van wat er binnen Zwijndrecht speelt. Volgens Corporaal is de uitbouw van wijkgericht werken en de wijkplatforms daar al een voorbeeld van. In het kader van veiligheid is er in maart een veiligheidsweek gepland. In de toespraak kwamen ook de rampen in Enschede en Volendam aan de orde. Bij dit soort rampen wordt de regelgeving aan de orde gesteld. "Belangrijk is te realiseren dat wij nooit alles 100% doen. Er moet wel steeds de afweging worden gemaakt of er gedoogd kan worden."

"Wij zijn allereerst wereldburger, woonachtig in Zwijndrecht. Willen wij bijblijven en onze achterstand die wij als Drechtsteden hebben omzetten in een voorsprong, dan zullen wij het lef moeten hebben een sprong voorwaarts te maken." Corporaal pleit voor de realisering van één Drechtstad waardoor middelen beschikbaar kunnen komen die tot een wezenlijke vernieuwing en verbetering van het Drechtstedengebied en inwoners leiden. Drechtstad zou in 2015 werkelijkheid zijn, maar als het aan Corporaal ligt zou hij dit liever in 2010 al zien. En hoe zit het met de herindeling Heerjansdam en Zwijndrecht? Deze maand neemt Provinciale Staten een standpunt in. Gelet op alle regelgeving verwacht Corporaal dat de herindeling doorgaat maar dat er meer tijd nodig zal zijn dan 2001 biedt. Tot slot: " 'bijblijven' is voor ons allemaal een opdracht: bij de les en bij de tijd, maar vooral bij de burgers."

Aansluitend op de nieuwjaarstoespraak was er een receptie voor de inwoners van Zwijndrecht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie