Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Meer personeel voor bestrijding douanefraude Belgie'

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Meer personeel voor bestrijding gigantische douanefraude. VU ondersteunt pleidooi vakbonden (12/01/01)

De acties van de douaneambtenaren maken nogmaals duidelijk dat de regering tot op heden van de fiscale fraudebestrijding geen prioriteit heeft gemaakt. De plotse aankondiging van minister Reynders om de Antwerpse douane de komende maanden te versterken met 80 assistenten lijkt op paniekvoetbal en is louter een pleister op een houten been. Kwestie van het douanepersoneel nogmaals te sussen. Terecht stellen zij het gebrek aan personeel en middelen aan de kaak.

In mededeling van 20 november 2000 stelde de Europese Commissie dat heel wat Europese lidstaten een laks fraudebestrijdingsbeleid voeren. België werd door de Commissie gebrandmerkt als hét land waar onregelmatigheden inzake douanetransit plaatsvinden: ten bedrage van 16 miljoen euro, hetgeen driemaal zoveel is als in Frankrijk en tweemaal zoveel als in Duitsland. België werd dan ook gegispt vanwege het terugschroeven van het personeelsbestand voor de douane. Tot slot zou België tevens zwaar in gebreke blijven bij de terugwinning van verloren inkomsten. De vraag van de vakbonden naar meer douanepersoneel is dus meer dan gerechtvaardigd. Men kan daarenboven met recht en reden argumenteren dat er sprake is van een reëel terugverdieneffect.

VU-voorzitter en kamerlid Geert Bourgeois stelde dienaangaande onmiddellijk schriftelijke vragen aan Minister Reynders. Meer bepaald wenste hij te vernemen waarom het personeelsbestand voor douanecontrole in België was afgenomen, hoe deze personeelsevolutie te rijmen viel met de door de Europese Commissie vastgestelde welig tierende douanefraude en welke concrete beleidsmaatregelen daar tegenover zouden staan.

We zijn thans twee maanden verder. De vragen verschenen in het bulletin van vragen en antwoorden ( QRVA 50 057, p. 6456-6457). Echter zonder antwoord.

Auteur:
VU-nationaal
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie