Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regelgeving tertiair onderwijs Vlaanderen aangepast

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN
MINISTER MARLEEN VANDERPOORTEN
VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING

12 januari 2001

Regelgeving tertiair onderwijs aangepast

De regelgeving van de universiteiten en de hogescholen wordt aangepast met het oog op een verdere vereenvoudiging en het wegwerken van een aantal knelpunten. De hogescholen- en universiteitendecreten worden nog meer op elkaar afgestemd om samenwerking tussen de instellingen te stimuleren. Zo wordt de overgang tussen opleidingen van beide niveaus versoepeld.

De Universiteit Antwerpen heeft een Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer opgericht (IOB) waarin zij haar omvangrijke onderwijs- en onderzoekscapaciteit heeft gebundeld. Dit moet toelaten de UA verder te ontwikkelen als internationaal toonaangevende autoriteit voor ontwikkelingsbeleid. De Vlaamse regering zal met het IOB een beheersovereenkomst voor vijf jaar afsluiten waarin de doelstellingen, de toelagen en de beoordelingscriteria worden vastgelegd. De samenwerking tussen IOB en andere Vlaamse universiteiten zal worden aangemoedigd.

De gediplomeerden van het hoger kunstonderwijs krijgen kansen om zich verder te vervolmaken na hun meestergraad, vooral in een internationale context (met buitenlandse gastdocenten en studenten). De voorbije jaren groeiden een aantal initiatieven in dit verband. Het HISK te Antwerpen b.v. heeft hierin een grote traditie. Deze posthogeschool vorming en de relatie ervan met de overheid krijgt nu een meer formeel karakter. Ook op dit vlak zal de Vlaamse regering een beheersovereenkomst afsluiten met een gegarandeerde meerjarige financiering. Het betreft concreet PARTS (de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker), ORPHEUS, HISK en de Operastudio.

Minister Vanderpoorten heeft deze maatregelen opgenomen in een ontwerp van decreet dat ze vandaag aan de Vlaamse regering voorlegt. Het zal eerstdaags in het Parlement worden behandeld.

info : Nic Vandermarliere, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (02) 553 99 11 e-mail: (persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie