Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evaluatie Interdepartementale Beleids Onderzoeken-procedure

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
12 januari 2001

EVALUATIE IBO-PROCEDURE

Het overgrote deel van de Interdepartementale Beleidsonderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, voldoet aan de algemene doelstelling dat voorstellen worden ontwikkeld die leiden tot verbetering van de doelmatigheid van het beleid of de beleidsuitvoering. Tevens kan worden vastgesteld dat op het terrein van de financiële vernieuwing over de volle breedte belangrijke voorstellen zijn gedaan.
Dit blijkt uit de evaluatie van de IBO-procedure die het kabinet heeft vastgesteld en binnenkort aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden. Vanaf begin jaren tachtig worden de zogenaamde Interdepartementale Beleidsonderzoeken - IBO's, voorheen Heroverwegingsonderzoeken - uitgevoerd. Sinds 1994 betreffen de meeste IBO's één of meerdere vormen van financiële vernieuwing, zoals uitbesteding, decentralisatie of de invoering van vraagfinanciering. Jaarlijks wordt een 10-tal IBO's uitgevoerd die, voorzien van een kabinetsstandpunt, aan de Tweede Kamer worden aangeboden. In de afgelopen jaren zijn er IBO's uitgevoerd naar de financieringssystemen van onder meer het basisonderwijs, de politie, de Individuele Huursubsidie en Rijkswaterstaat. Daarnaast waren er IBO's over onder andere natuurbeheer, bodemsanering, studiefinanciering en de zorg.
De evaluatie heeft geleid tot enkele aanpassingen om de IBO-procedure verder te verbeteren. Daarnaast is een nieuw thema ingevoerd, "kwaliteitsverbetering van de publieke dienstverlening". Voortaan kunnen ook beleidsvoorstellen die leiden tot uitgavenverhogingen in een IBO worden onderzocht.

RVD, 12.01.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie