Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reorganisatie bij Xerox-fabrieken in Europa

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Grootscheepse kostenreductie en geleend geld noodzakelijk: Reorganisatie bij Xerox-fabrieken in Europa

Amstelveen, 12 januari 2001 -- Xerox Europe heeft plannen bekend gemaakt tot verregaande kostenvermindering en efficiëntieverbetering bij de drie Europese fabrieken en distributiecentra in Dundalk, Ierland, Mitcheldean in het Verenigd Koninkrijk en Venray in Nederland. Deze aankondiging maakt deel uit van de initiatieven om de kosten van fabricage en distributie wereldwijd jaarlijks met 200 miljoen dollar te verlagen.

In oktober 2000 is al aangegeven dat er een herstructurering zou komen, om een einde te maken aan de overcapaciteit van de in totaal 18 fabrieken en distributiecentra van Xerox. De komende twee tot drie jaar verwacht het concern een forse verschuiving naar uitbesteding van hardware-productie en assemblage, met name naar Fuji Xerox en externe toeleveranciers in Oost Europa en het Verre Oosten. Het doel van het bedrijf is te komen tot rendementsverbetering, hogere snelheid en lagere inventaris- en ontwikkelkosten.

Ondanks de grote inspanningen van de fabrieken en distributiecentra zelf om de kosten te reduceren blijven ze te hoog te liggen om een eind te maken aan de financiële problemen. Daarom is volgens Xerox een grondige herstructurering onontkoombaar.

Personele gevolgen
In de plannen die op 10 januari aan het personeel zijn bekendgemaakt wordt aangegeven dat een aantal assemblageactiviteiten die nu plaatsvinden in de drie Europese vestigingen zullen worden uitbesteed en dat sommige nieuw te introduceren kleurenmachines direct van Fuji Xerox zullen worden betrokken. De totale operationele kosten zullen grondig worden herzien.

Het huidige bezit aan gebouwen en grond zal aan een kritische blik worden onderworpen en het eventuele teveel zal worden verkocht.

Details van de plannen moeten nog worden uitgewerkt en daardoor is het op dit moment nog niet mogelijk aan te geven wat de personele gevolgen van deze stappen zullen zijn. Nu werken er in Dundalk zo'n 1.000 mensen, in Mitcheldean rond de 1.500 en in Venray 2.000. Xerox bezit daarbuiten nog vijftien andere grote productiecentra in Noord- en Zuid-Amerika en Canada.

Naast fabrieken en distributiecentra zal ook op andere terreinen bezuinigd worden, zoals vermindering van het aantal personeelsleden, verkoop van niet-strategische investeringen en vereenvoudiging van de verkooporganisatie.

Lening
Tegelijk met de plannen tot kostenreductie heeft Xerox bekendgemaakt 435 miljoen dollar te hebben geleend van GE Capital, met het inkomstenpakket uit lease-contracten in het Verenigd Koninkrijk als onderpand. Deze financiële injectie zal in 18 maanden door Xerox worden terugbetaald. Het aantrekken van vreemd geld was ook al in oktober aangekondigd. De extra financiering is noodzakelijk om de liquiditeit van het bedrijf te verbeteren. Met deze lening meegerekend heeft Xerox momenteel rond de 1,8 miljard dollar in kas. Voor een verdere financiële versterking wordt samen met GE Capital gekeken naar financieringsregelingen van apparatuur voor Xerox-klanten in diverse Europese landen. Deze acties moeten een einde maken aan de 11 miljard dollar schuld op de balans van Xerox, die te maken heeft met de financiering van apparatuur. De behoefte aan contant geld bij Xerox kan hiermee in de toekomst afnemen.

The Document Company Xerox
The Document Company Xerox is wereldwijd marktleider in producten, systemen, services en supplies voor document processing en document management. Naast toonaangevende copiers, printers - zowel zwart/wit als (steun)kleur - en multifunctionele apparatuur biedt Xerox een breed pakket aan IT-diensten, op het gebied van documentproductie, electronisch documentbeheer, documentaire informatiesystemen, kennismanagement en workflow, netwerken en ondersteuning. Als technologisch solutions provider voor de SOHO-, kantoor-, productie- en service-omgeving en bedrijfskritische documentbeheertoepassingen is Xerox actief in meer dan 130 landen. Xerox realiseerde in 1999 met haar kernactiviteit document processing wereldwijd (exclusief Japan) een omzet van US $ 19,2 miljard. Bij de Nederlandse vestigingen van Xerox in Amstelveen (hoofdkantoor), Zeist (verkooporganisatie) en Venray (productie, recycling en Europees logistiek centrum) zijn in totaal meer dan 3.000 mensen werkzaam.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie