Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw belastingstelsel en alpha-, aaw-, pgb-hulpen

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het nieuwe belastingstelsel en alpha-, aaw-, pgb-hulpen en gastouders in de kinderopvang

Met de komst van het nieuwe belastingstelsel verandert er veel. Vanaf 1 januari 2001 verdwijnen de belastingvrije bedragen en tariefgroepen. Daarvoor in de plaats komen de zogenoemde heffingskortingen: kortingen op de te betalen belasting. Tot nu toe hoefden mensen die circa 9.600,- per jaar verdienen geen belasting te betalen. Deze invorderingsvrijstelling wordt afgeschaft, niet ineens maar in een periode van vijf jaar. Ook na 2001 is het lonend om als alphahulp te blijven werken; het Kabinet heeft namelijk besloten om de beloning van de alphahulpen te verhogen. Het inkomen van alphahulpen gaat er dus niet op achteruit.

Binnenkort verschijnt een brochure over de veranderingen door de invoering van het nieuwe belastingsysteem. Deze brochure is bedoeld voor alphahulpen, gastouders in de kinderopvang, voor iedereen die werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget en iedereen die huishoudelijke hulp verleent in het kader van de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet (de vroegere AAW-hulpen). Ieder die behoort tot de doelgroep krijgt de brochure thuisgezonden. Mocht u na half januari de brochure nog niet hebben ontvangen dan kunt u contact opnemen met de hieronder genoemde organisaties. De electronische versie kunt u hieronder downloaden.

In de brochure zijn twee formulieren toegevoegd, die u hieronder kunt downloaden:

Het schattingsformulier voorlopige teruggaaf is bestemd voor alphahulpen, AAW-hulpen, gastouders en hulpen bij mensen met een persoonsgebonden budget. Dit formulier kan u helpen bij het invullen van het formulier Voorlopige teruggaaf heffingskorting (VT-formulier) van de Belastingdienst.

Het overzicht verdiend inkomen uit overige werkzaamheden is, als u tot bovengenoemde doelgroep behoort, het invullen van uw belastingaangifte over 2001 en de jaren daarna, een stuk makkelijker maken. Op dit formulier kunt u onder andere bijhouden hoeveel uur u per week werkt.

Meer informatie
Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen? Dan kunt u terecht bij de volgende organisaties:


+ Alphahulpen: u kunt terecht bij de personeelsafdeling van een thuiszorginstelling.


+ Gastouders: u kunt terecht bij het dichtstbijzijnde gastouderbureau.


+ AAW-hulp: u kunt terecht bij het College voor zorgverzekeringen (CVZ), Postbus 396, 1180 BD Amstelveen, telefoon 020-3475555.


+ Voor iedereen die werkt voor een iemand met een Persoonsgebonden Budget: U kunt terecht bij de vereniging van budgethouders Per Saldo, Postbus 19161, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 40 66.


+ Belastingdienst: de brochure is ook verkrijgbaar bij de Belastingdienstkantoren. Voor meer informatie over belastingen kunt u gratis bellen naar de Belastingtelefoon; (0800) 0543.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie