Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag bijeenkomst 75-jarig bestaan CBF

Datum nieuwsfeit: 12-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichtenPERSBERICHT 15 december 2000

HET CBF 75 JAAR

De stichting het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) bestaat 75 jaar. Het CBF verstrekt keurmerken aan goede doelen organisaties.

Op een feestelijke bijeenkomst op 15 december, georganiseerd met de Vrije Universiteit te Amsterdam, schetste CBF voorzitter Henk Koning de toekomstperspectieven van het CBF:


* de meeste landelijk opererende instellingen, circa 200, zullen over 3 tot 4 jaar een CBF-Keur hebben.
* het CBF-Keur wordt een duidelijk teken voor de gever dat sprake is van verantwoorde fondsenwerving en -besteding.
* het CBF staat open voor de mogelijkheid om ook andere dan fondsenwervende goede doeleninstellingen van een keurmerk te voorzien.

Staatssecretaris Cohen van Justitie, zelf verhinderd, liet weten dat de subsidie (van Justitie en VWS) aan het CBF wordt opgetrokken tot f 400.000 per jaar en het CBF te willen betrekken bij het ontwikkelen van een certificaat voor organisaties die geld van kansspelinstellingen krijgen.

Professor van der Ploeg (VU) wees er op dat het CBF weliswaar een belangrijke rol t.a.v. de kwaliteitsbewaking vervult, maar niet in de positie verkeert om misbruik bij fondsenwerving effectief tegen te gaan. Daartoe zou hetzij het CBF meer juridische handvatten moeten krijgen (bijv. als zelfstandig bestuursorgaan) of -liever- zou de overheid zelf meer verantwoordelijkheid in deze moeten nemen. Staatssecretaris Cohen voelt daar niet voor en liet weten de voorkeur te geven aan de huidige zelfregulering.

Dr Schuyt (VU) presenteerde de resultaten van een enquête onder de fondsenwervers en het publiek. Ongeveer de helft van de bevolking is tevreden over geldinzameling voor goede doelen, een kwart ontevreden en een kwart heeft geen mening. De helft die tevreden is, is het meest tevreden over de keuze van de bestedingen. Van het kwart dat ontevreden is wijst 58% het aantal acceptgiro's aan. Het bekendheidspercentage van het CBF vertoont een lichte stijging. Van de ondervraagde fondsen vindt ruim de helft het CBF-Keur nog niet breed genoeg. Circa 80% van deze groep is voor strengere eisen m.b.t. verantwoording over de bestedingen.

Voorts werden de meest recente gegevens gepresenteerd over fondsenwerving in Nederland (1999): een groei van 12 % t.o.v. 1998, vooral door een explosieve toename van inkomsten uit nalatenschappen (45 % stijging), beperkte kostenstijgingen (3 %) en een sterke stijging (20%) van de overheidssubsidies aan, met name, medefinancieringsorganisaties, zoals Novib.

Centraal Bureau Fondsenwerving
Anthony Fokkerweg 1
1059 CM Amsterdam
tel: 020-4170003
e-mail: (info@stichtingcbf.nl)
website: www.cbf-keur.nl

contact: drs J.P.Th. Zwartjes, directeur
drs Louise H. van Deth. adjunct directeur


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie