Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraken Wim Kok in 'Met het oog op morgen'

Datum nieuwsfeit: 13-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red8977
12-1-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER DE HERDENKINGSBIJEENKOMST IN VOLENDAM

GREYN:
Mijnheer Kok, van de kou naar buiten naar de betrekkelijke warmte van deze mobiele studio in Volendam. Laat ik maar met de deur in huis vallen: waarom loopt de minister- president mee met zo'n stille tocht?

KOK:
Omdat hij wordt uitgenodigd. Maar Volendam wist ook dat ik onder deze omstandigheden wel wilde worden uitgenodigd - samen met een delegatie van het kabinet -, want ik vind dat dit een gebeurtenis is geweest van een omvang en van een draagwijdte die een duidelijke aanwezigheid vanuit de Nederlandse regering echt rechtvaardigt.

GREYN:
Net in het stadion, welke indruk maakte dat op u?

KOK:
Ik vond het een hele bijzondere bijeenkomst. De onderlinge betrokkenheid en de verbondenheid komt erg tot uitdrukking door de manier waarop men bij elkaar is. Ik vond zelf heel bijzonder de manier waarop men op de jongeren reageerde, de jongeren uit de eigen gemeenschap, die eigenlijk recht uit het hart zeiden hoe ze zich voelden, hoe ze...

GREYN:
Die het over boosheid hadden?

KOK:
Uiteraard. Over boosheid en ook over onbegrip dat dit heeft kunnen gebeuren, ook natuurlijk heel veel leed over het verlies van goede vriendjes en vriendinnetjes. En ik denk dat deze avond wel in een behoefte van de Volendamse samenleving heeft voorzien. En tegelijkertijd voel je ook dat men zich bewust is van het feit dat heel veel moeilijks na het overlijden van nu al tien jonge mensen nog moet komen.

GREYN:
U heeft ook met ouders van overleden kinderen gesproken. Hoorde u al dat men eigenlijk deze stille tocht te vroeg vindt?

KOK:
Nee, dat heb ik absoluut niet gehoord. Integendeel. Begrafenissen hebben we nu... een kleine week tot een ruime week geleden zijn die geweest...

GREYN:
Maar ik bedoel: er kunnen nog zo veel kinderen sterven?
KOK:
Ja, dat is algemeen bekend. Ik bedoel, we kunnen daar natuurlijk geen uitspraken over doen, maar het is bekend dat een aantal verpleegden in ziekenhuizen nog in zodanige omstandigheden verkeert dat soms het allerergste moet worden gevreesd. En ook als men niet overlijdt - voor veel mensen zal gelden dat men niet overlijdt - zal men met zeer ernstige handicaps terugkeren. En dat betekent heel veel revalidatie, maar ook heel veel opvangbehoefte. Dat komt allemaal terug in die Volendamse gemeenschap. En dan is dus het feit dat het een hechte gemeenschap is, met heel veel gevoel van betrokkenheid bij elkaar, natuurlijk wel een belangrijk gegeven.

GREYN:
Nu begreep ik dat u ook nog een paar mensen in het ziekenhuis in Antwerpen heeft opgezocht. Wat deed u daar eigenlijk?

KOK:
Ik had een gesprek met de Vlaamse collega in Brussel, de Vlaamse minister-president, en omdat er ook nogal veel mensen in België in verschillende ziekenhuizen worden verpleegd, kwam het heel goed uit om daar kort te zijn. Ik heb trouwens vanavond gehoord van een aantal mensen dat dat hier breder in Volendam heel erg op prijs is gesteld. Ik heb daar met drie jonge jongens kunnen praten, die daar verpleegd worden, ook met hun ouders, familieleden. En ook daar zie je dan uiteraard die mengeling van vreugde dat die kinderen van de dood gespaard zijn gebleven, maar heel veel onzekerheid natuurlijk nog over de vraag hoe de toekomst zal zijn. Dus het moeilijkste moet in een aantal situaties echt nog komen.

GREYN:
Vandaag heeft het kabinet ook over de ellende hier in Volendam gesproken. En ja, dan moeten er weer onderzoeken komen. Ik denk dan altijd: begint het daarmee?

KOK:
Nee, daar begint het niet mee. Het begint natuurlijk met het naast elkaar staan en het elkaar steunen en troost bieden, ook op bijeenkomsten zoals deze hier. Maar het moet natuurlijk wel worden onderzocht. Hoe is de toedracht geweest, hoe is de afwikkeling geweest van de ramp? En dan is een tweede vervolgvraag: leert dit gebeuren ­ dat kun je niet meer ongedaan maken ­ leert dit gebeuren ons iets over regels, voorschriften, de naleving daarvan die de brandveiligheid betreffen, de handhaving van de regels, hoe wordt de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen daarin beleefd? We zullen de commissie-Alders vragen om dat één, namelijk de toedracht en de afwikkeling, in kaart te brengen, en het ander, voorstel doen voor een breder onderzoek, wat ook breder omvattend is voor geheel Nederland, te gaan voorbereiden. Want daar kunnen we, denk ik, lering uit trekken en misschien toch weer verbeteringen tot stand brengen die nodig zijn om die graad van onveiligheid, die in bepaalde situaties te groot is, terug te brengen.

GREYN:
Bent u niet bang dat Volendam een beetje symbool staat voor de grens die het overheidshandelen zo langzamerhand bereikt?
KOK:
Ik denk dat Volendam ons op een ruwe wijze met de werkelijkheid heeft geconfronteerd; namelijk dat in betrekkelijk kleine ruimtes met veel mensen bijeen door een noodlottige samenloop van omstandigheden heel veel eigenlijk onaanvaardbaar leed kan worden veroorzaakt. En dat moet ons aansporen om te kijken hoe je de risico's elders en later, ook weer op andere plaatsen, zoveel mogelijk kunt verkleinen. Wegnemen kun je ze nooit. En je kunt ook niet zeggen: dat zal de overheid wel eens even regelen. Maar je hebt ook als overheid wel een verantwoordelijkheid op dit punt. En daar gaan we nu dus ook krachtig aan werken met elkaar. Dat zijn we aan onszelf en aan de mensen hier in Volendam verplicht, hoewel het gebeuren hier natuurlijk niet kan worden gerepareerd, helaas.

GREYN:
Daarstraks spraken kinderen hier in het stadion en die hadden het over boosheid. Nu hoor je veel dat mensen de boosheid juist op politici richten. Trekt u zich dat aan?

KOK:
Ja, daar waar politici verantwoordelijkheid dragen of hebben gedragen, die ook die boosheid in hun richting rechtvaardigt, moeten we daar open voor staan, om met mensen te praten over wat onze rol is daarin, wat de taak van de overheid is, op welke wijze die taak wordt vervuld. En dan moeten we, vind ik, voor de volledigheid er wel de verantwoordelijkheid van individuele burgers naast leggen, want voorschriften is één, de naleving daarvan is twee. Die naleving daarvan is ook door particulieren nodig, en soms zijn mensen als alles goed gaat en er geen gevaar dreigt ook wel weer eens wat nonchalanter dan wanneer er net een ramp is geweest. Dus dat moeten we allemaal rustig bespreken. Maar de overheid, en de politici binnen de overheid, moeten openstaan voor de gedachtewisselingen met burgers. Ook op momenten dat men zeer verontwaardigd, zeer verontrust, erg boos is. Dat moeten we doen, daar zijn we voor.

GREYN:
Maar jammer genoeg zijn er wel rampen nodig om dit denkproces af en toe op gang te brengen?

KOK:
Dat geldt misschien voor ons allemaal. Dat geldt misschien wel voor ons allemaal, dat we ons niet alle dagen bewust zijn van de grote risico's die we lopen. Kijkt u naar de aantallen verkeersongelukken, hier zijn nu tien mensen overleden tot nu toe, het kunnen er meer worden, neemt u één weekend in Nederland op de snelwegen en op de andere secundaire wegen, je hebt soms een aantal doden wat groter is. Ik bedoel: daarmee ga ik Volendam niet relativeren, maar ik geef alleen aan dat risico's van alledag zijn. En je moet steeds kijken: hoe kun je de omvang van de risico's, ook daar waar het gaat om de voorschriften, de naleving en de handhaving daarvan , waar dat maar even kan, weer tot beperktere proporties terugbrengen? Dat deze ramp daarvoor nodig is, is hoogst tragisch, maar we moeten die verantwoordelijkheid wel nemen met elkaar. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, NW)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...