Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling foto's Trine Søndergaard in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 13-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

januari 2001

Now That You Are Mine
foto's van Trine Søndergaard (Denemarken)

In de tentoonstelling 'Now That You Are Mine', van 13 januari t/m 28 februari 2001 in de kleine zaal, toont het Nederlands Foto Instituut een fotoselectie van het gelijknamige fotoproject van de Deense fotograaf Trine Søndergaard. Sinds 1997 heeft Søndergaard prostituees in Kopenhagen gevolgd en gefotografeerd. Haar foto's zijn niet voyeuristisch maar geven een intiem en integer beeld van de kwetsbare positie van deze vrouwen. Recentelijk heeft Søndergaard voor dit fotoproject de Albert Renger Patzsch-prijs 2000 ontvangen.

Voor haar fotoproject 'Now That You Are Mine', waarvan in het NFI van 13 januari t/m 28 februari 2001 een twintigtal foto's te zien zijn, heeft Trine Søndergaard (1972, Denemarken) sinds 1997 prostituees in Kopenhagen gevolgd en gefotografeerd. Skelbækade, een straat in de buurt van het Centraal Station, is de verzamelplek van meestal jonge vrouwen die verslaafd zijn aan drugs en op straat geld bijverdienen door zich te prostitueren. Een beeld dat in iedere grote stad pijnlijk zichtbaar is. Deze vaak mensonterende situatie tracht de plaatselijke overheid, zoals dat in steden als Rotterdam en Amsterdam ook gebeurt, nog enigszins in 'goede' banen te leiden. Søndergaard woont in deze buurt in Kopenhagen en maakte een document van het dagelijks leven van deze vrouwen. Zonder dat zij in een op sensatie gerichte en clichématige beeldtaal vervalt, weet Søndergaard in een combinatie van close-ups en portretten een intiem en integer beeld te geven waarin de kwetsbare positie van de (inderdaad vaak gekwetste) vrouwen schrijnend zichtbaar wordt.

Voor dit werk werd aan Trine Søndergaard onlangs de Albert Renger Patzsch-prijs 2000 uitgereikt. De Albert Renger Patzsch-prijs wordt toegekend aan een Europees fotoboekproject en bestaat uit een geldbedrag van DM 50.000. Het boek over haar fotoproject is in voorbereiding en wordt herfst 2001 verwacht. De presentatie van het boek in het Folkwang Museum in Essen zal worden vergezeld door een tentoonstelling aldaar. Een -weliswaar andere- selectie van dit fotoproject was in 2000 te zien in het Hasselblad Center in Gothebörg.

Trine Søndergaard studeerde aan de Fatamorgana School of Photography in Kopenhagen en is aangesloten bij het Ragnarok fotoagentschap. Afgelopen herfst was Søndergaard als een van de studenten betrokken bij de World Press Photo Joop Swart Masterclass in het NFI. De Joop Swart Masterclass heeft als doel het inzicht in de fotojournalistiek bij jonge en getalenteerde fotografen te bevorderen. Uit de 100 genomineerde fotografen van over de hele wereld was een selectie gemaakt van 12 fotografen die deze vierdaagse Masterclass in het NFI volgden.

In verband met het International Film Festival Rotterdam 2001 gelden er voor het NFI aangepaste openingstijden donderdag 25 januari t/m zondag 4 februari open van 11.00 - 19.00 uur, ook op maandag 29 januari (normale openingstijden: ma - zon 11.00 - 17.00 uur)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie