Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Kasteel Groeneveld Monument van het Verleden

Datum nieuwsfeit: 13-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Een nieuwe tentoonstelling in Kasteel Groeneveld - Groeneveld 2 - Baarn. Te zien vanaf 13 januari a.s.
Monument van het Verleden

Gerda Feenstra (1943), landschapskunstenaar, volgde haar opleiding aan de kunstacademie AKI in Enschede. Gerda Feenstra is gefascineerd door bomen. Zij werkt met natuurlijke materialen, buiten en binnen. Voor haar tentoonstelling "Monument van het Verleden" heeft zij voor zowel buiten als binnen werk gemaakt.
De rode beuk die in deze projecten centraal staat, is voor Gerda Feenstra mede een monument van haar eigen verleden. De initialen die haar vader lang geleden in een rode beuk kerfde, de prachtige dieprode beuk die hij plantte bij het aanleggen van het erf, het heeft haar van kind af aan gefascineerd. Het park van Kasteel Groenveld nodigde haar uit, zoals ze het zelf verwoordt, om deze projecten te maken. Haar "binnenbos" kwam voort uit de uitnodiging destijds, om naast buitenwerk ook binnenwerk te tonen.

Het werk dat buiten te zien is, bestaat uit vier projecten.

Met "Arcade" werd begonnen in september. Een net werd over een lengte van 200 meter tussen twee rijen beuken gespannen. Door het wisselen van de seizoenen zou het vallende blad in het net terechtkomen en zo een overdekte promenade maken tussen de beuken. Wandelen onder een bladerdek in de winter, waar dat op een natuurlijke manier niet mogelijk zou zijn. Maar hier greep de natuur zelf in! Een fikse storm schudde het net leeg en het omdraaien van de seizoenen kon hier geen " werkelijkheid" worden. Het net blijft toch tot eind februari hangen, om van de verrassing van sneeuw en ijzel nog te kunnen genieten, mocht die ons worden bereid.

De "Wortelheuvel" is gecreëerd op een "bultje" in het park. Als het zand van dit heuveltje weg zou spoelen en er zou een beuk op hebben gestaan, dan zou de natuur dit borduurwerk van wortels zelf hebben laten zien. De "wortels" op deze heuvel zijn rood. Een kleur die te voorschijn kwam toen ze een wortelstelsel in de vijver deponeerde om ze soepel te houden. Rood is voor Gerda Feenstra een belangrijke kleur, in alle kleurtonen. De kleur van vuur en dood, maar ook van bloed en leven. Ga de heuvel op en staande tussen de wortels kijk je uit over de tuin van Groeneveld.

Het project Monument van het Verleden is de " Metamorfose van een dode boom" in het park. Deze markante dode boom is verleden, hij is dood. Door hem te omwikkelen met een rood gekleurde laag gaas, zorgt Gerda Feenstra er voor, dat hij weer deel uitmaakt van de levende omgeving. Hij hoort er weer bij. Na verloop van tijd zal het gaas verkleuren, lichter worden als een huid. En op den duur zal de natuur er weer bezit van nemen en de kleur naar groenig terug brengen, de kleur van de boom. Het is een spel dat zij speelt met de natuur, het licht, de seizoenen.

"Horeomachia", zichtbaar op de foto in de aquariumzaal. In "Horeomachia", dat bij de performance op 13 januari buiten is te zien, wordt de vergankelijkheid van de natuur op een extreme wijze zichtbaar. Zomerblad van de rode beuk, verzameld en bewaard, is uitgestrooid op het rondeel achter het kasteel. De confrontatie tussen "zomer" en "winter", het kleurige zomerblad en de kale beukenbomen in het winterlicht.

Omdraaien wil zij de dingen: bladeren in de winter niet op de grond, maar als een dak om onder te schuilen; wortels niet in de grond maar zichtbaar als de aanvoerkanalen van de energie naar de boom; een dode boom, even niet dood, maar levend lijkend. Dat wil zij laten zien in haar buitenprojecten.

"Binnenbeukenbos", te zien in één van de zalen van Kasteel Groeneveld. Negen "bomen", samen een bos. Jarenlang verzamelen heeft het materiaal opgeleverd voor haar bos. Hoewel niet geconserveerd, kunnen deze subtiele en fragiel ogende kunstwerken de tand des tijds langer doorstaan dan de projecten buiten. Stuk voor stuk "Monumenten van het Verleden", van blad dat eens aan een rode beuk zat, van wortels die ooit een boom voedden, van jonge takjes, die zouden hebben kunnen zorgen voor nieuw blad, van schors dat ooit een boom bedekte en beschermde.

De foto-expositie in het restaurant van Kasteel Groeneveld geeft in een beeldverhaal een indruk van de werkwijze van Gerda Feenstra. Het verzamelen, de arbeid, de geschiedenis van deze expositie.

Monument van het Verleden
Kasteel Groeneveld - Baarn
Telefoon: 035 - 54 20446
Van 13 januari tot 2 april 2001
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen 12.00 - 17.00 uur
maandag gesloten
Museumjaarkaarthouders gratis toegang

<<...>>

Voor meer informatie kunt u terecht bij :
Ir. Sim Visser
Groeneveld 2
3744 ML Baarn
tel: 035 - 542 04 46
e-mail: (S.H.Visser@fd.agro.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie