Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sportevenementen mogelijk in toekomst achter decoder

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Sportevenementen mogelijk in toekomst achter decoder

Straatsburg, 16 januari 2001 Sportevenementen mogelijk in toekomst achter decoder (Bezorgdheid geuit door Max van den Berg, PES)

Europarlementariër Max van den Berg heeft grote twijfels of de bestaande Europese wetgeving kan voorkomen dat grote sportevenementen in de komende jaren achter een decoder verdwijnen. Hij heeft de Europese Commissie dan ook dringend om uitsluitsel gevraagd. "Op aandringen van het Europees parlement heeft Europa een paar jaar geleden regels ingesteld die moeten waarborgen dat bijvoorbeeld de Olympische spelen, of een Europees Kampioenschap voetbal door iedereen via de kabel of de publieke omroepen zonder extra kosten kunnen worden bekeken. Maar de grote commerciële vlucht in de verkoop van TV-rechten lijkt dit belangrijke principe te ondermijnen", aldus de leider van de Nederlandse PES-Eurofractie.

In 1998 vertegenwoordigden de TV-rechten voor sportevenementen in Europa een waarde van circa 3,3 miljard dollar. Naar verwachting zal dit bedrag in 2008 meer dan verdubbeld zijn naar 7,5 miljard dollar. De helft van dit bedrag komt voor rekening van volkssport nummer één: het voetbal. Kleinere omroepen, zoals de NOS, geven nu al aan dat zij verwachten het onderspit in deze ratrace te zullen delven en niet langer in staat zullen zijn deze exorbitante bedragen op tafel te leggen. De grote mediagiganten die in meerdere Europese landen uitzenden, kunnen deze bedragen wel opbrengen.
Daarmee wordt de kans dat sport achter een decoder verdwijnt ineens een stuk groter. "Grote sportevenementen vormen een belangrijke publiekstrekker voor alle omroepen en mediagiganten als Canal+ hebben er veel belang bij de verkoop van hun decoders te koppelen aan de exclusieve uitzending van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden", aldus van den Berg.

Zowel het Europees parlement, de Europese Commissie als de Europese Raad hebben diverse malen gewezen op het maatschappelijk belang van sport. Maar door de toenemende commercialisering ontstaat een steeds grotere tweespalt tussen deze sociale functie enerzijds en de commerciële belangen anderzijds. Het is juist de commerciële kant van sport die onder de Europese regels voor bijvoorbeeld mededinging valt, terwijl het maatschappelijk aspect tot op heden hoofdzakelijk alleen in intentieverklaringen is opgenomen.
"Ik wil daarom weten of de Commissie zich in haar beleid voldoende rekenschap zal geven van deze intentieverklaringen over de sociale functie van sport, of dat zij sport zal beschouwen als een puur economische activiteit. Want alleen in het eerste geval kan worden voorkomen dat sport in de toekomst achter de decoder verdwijnt", aldus van den Berg.

terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie