Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Door indexering van 1,75% transactiebedragen verhoogd

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Openbaar Ministerie
Zoek soortgelijke berichten
Openbaar Ministerie

Den Haag, 16 januari 2001

Door indexering van 1,75%
Transactiebedragen verhoogd

DEN HAAG - Voor een aantal strafbare feiten is vanaf 1 januari het transactiebedrag verhoogd met minimaal tien gulden. Het gaat dan om zogenaamde Mulderfeiten (waaronder verkeersovertredingen), politietransacties en OM-transacties.

De verhogingen hebben betrekking op transacties die het Openbaar Ministerie en de politie geven voor overtredingen van wetten op het terrein van het verkeer te land en te water, milieu, strafrecht, bijzondere wetten en plaatselijk geldende verordeningen (APV's). Een van de meest voorkomende gedragingen, waarvan het transactiebedrag is verhoogd, is de snelheidsovertreding door automobilisten binnen de bebouwde kom. Zo gaat een overschrijding van 11 tot en met 15 kilometer per uur 90 gulden kosten in plaats van 80. Ook de overschrijdingen van 16 tot en met 20 kilometer (140 gulden), 21 tot en met 25 kilometer (190 gulden) en 26 tot en met 30 kilometer per uur (250 gulden) zijn met een tientje verhoogd. Verder kost het een automobilist nu 250 gulden als hij een voetganger niet laat oversteken bij een zebrapad, in plaats van 240 gulden. Datzelfde moet worden betaald als hij wordt bekeurd voor het overschrijden van een doorgetrokken streep.
Een greep uit de verhogingen van de transacties bij het begaan van andere overtredingen: voertuig als reclamebord parkeren op de weg: 250 gulden (was 240 gulden); in staat van dronkenschap de orde verstoren op de openbare weg: 90 gulden (was 80 gulden), zonder geldig vervoersbewijs gebruik maken van het openbaar vervoer: 90 gulden (was 80 gulden); zonder redelijk doel zich ophouden op een schoolterrein: 90 gulden (was 80 gulden).

De verhogingen van de transactiebedragen is het gevolg van de toepassing van een indexering van 1,75 procent aan de hand van het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie. De verhogingen die betrekking hebben op de zogenaamde Mulderfeiten, zijn 15 januari 2001 ingegaan.
Een groot deel van de transactiebedragen is te raadplegen in de Boetebase op de internetsite van het Openbaar Ministerie: www.openbaarministerie.nl. Hierin staan de sancties vermeld die het OM en de politie laten volgen op 600 veel gepleegde overtredingen en lichte misdrijven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie