Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: medicijnen tegen gastro-oesofageale reflux

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam


UvA Agenda

Titel Gastrooesophageal reflux; a neuronal disorder?
Datum dinsdag 16-01-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus D.P. Hirsch

Promotor prof. dr. G.N.J. Tytgat

Vijf tot twintig procent van de bevolking kampt met gastro-oesofageale reflux (GERD), een aandoening waarbij de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm. Deze raakt door het regelmatig terugkerende maagzuur beschadigd, wat kan leiden tot pijn en ontstekingen van de slokdarm. Behandeling bestaat uit het toedienen van maagzuuronderdrukkende middelen. Daarmee wordt echter niet de oorzaak van GERD aangepakt. Deze ligt bij de onderste slokdarmkringspier, die de druk regelt in het gebied tussen maag en slokdarm en voorkomt dat het voedsel terugstroomt naar de slokdarm. De onderste slokdarmkringspier ontspant zich als de maag zich uitrekt, bijvoorbeeld na het inslikken van voedsel of lucht. Maar pas als de onderste slokdarmkringspier zich langdurig en ten onrechte ontspant (spontane relaxatie genoemd), kan de maaginhoud terugvloeien. Hirsch onderzocht de rol van bepaalde neurotransmitters bij het ontstaan van deze relaxaties. Hij ontdekte dat medicijnen als L-NMMA, loxiglumide en riluzole deze neurotransmitters kunnen blokkeren en zo het aantal spontane relaxaties terugdringen. Of deze medicijnen in staat zijn om bij matig tot ernstige GERD-gevallen het terugvloeien van de maaginhoud tegen te gaan, is echter nog niet duidelijk.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie