Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LTO wil na stemming ammoniakbeleid door met Reconstructiewet

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Landbouworganisatie opgelucht na uitspraak Tweede Kamer

LTO wil na stemming over ammoniakbeleid door met Reconstructiewet

Dinsdag 16 januari 2001 - LTO-Nederland heeft opgelucht gereageerd op de uitspraak van de Tweede Kamer om het ammoniakbeleid aan te passen en zo ontwikkelingsmogelijkheden te houden voor duizenden agrarische bedrijven in de buurt van bos- en natuurgebieden. De beperkingen zullen wel gaan gelden voor bedrijven binnen een zone van 250 meter van die gebieden. Nu de Tweede Kamer duidelijkheid heeft verschaft, moeten alle bij de Reconstructiewet betrokken partijen voortvarend aan de slag, vindt LTO.
LTO gaat er vanuit, dat de Tweede Kamer komende zomer de nu ingezette lijn zal volgen wanneer de ammoniakwet in het parlement wordt behandeld. De landbouworganisatie blijft wel grote moeite houden met beperkingen voor veehouders in de zgn. niet-concentratiegebieden. De milieuproblemen in bijvoorbeeld het noorden van het land zijn van een heel andere orde. Veehouders die in de noordelijke provincies een bedrijf voeren binnen de 250 meter van bos- en natuurgebieden, worden nu wel getroffen zonder dat er geld beschikbaar is om hen te compenseren.
De uitvoering van de Reconstructiewet dreigde in de knel te komen, nadat eind vorig jaar bij een stemming in de Tweede Kamer over dezelfde motie de stemmen staakten. Er moest derhalve opnieuw worden gestemd en nu haalde de motie van de Kamerleden Meijer (CDA), Oplaat (VVD) en Van der Vlies (SGP) het wel. LTO wil op korte termijn met alle betrokken overheden en organisaties aan tafel om plannen te maken, zodat de noodzakelijke dynamiek op het platteland ook daadwerkelijk op gang komt.
LTO wil dat er bij de reconstructie van grote delen van het platteland zó te werk wordt gegaan, dat verschillende belangen - land- en tuinbouw, natuur, milieu, wonen, landschap en water - evenwichtig tegen elkaar worden afgewogen. Dit houdt in, dat agrarische ondernemers in sommige gebieden te maken krijgen met beperkingen, maar in andere juist ruimte krijgen voor verdere ontwikkeling die wel een duurzaam karakter zal moeten hebben.

Nadere informatie: Jos Roemaat (06-51380435) en Jack Luiten (tel. 06-53736017)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie