Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Remkes tegen opportunisme en wantrouwen in de bouwcultuur

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Berenschot

Remkes tegen opportunisme en wantrouwen in de bouwcultuur

"Een van de meest noodzakelijke fundamentele wijzigingen in het stelsel van waarden en normen in de bouw is om de houding van opportunisme en wantrouwen te wijzigen in samenwerking en vertrouwen", aldus staatssecretaris Remkes op de bijeenkomst "Conflictbeheersing in de Bouw", die Berenschot op 16 januari jl. organiseerde. "Knellende verbanden moeten worden vervangen door nieuwe interactiepatronen. In dat kader past ook een nieuwe manier van met elkaar omgaan als er conflicten ontstaan. Een conflict is dan niet het einde van de oefening, maar het begin van het streven om er samen weer uit te komen en op een betere manier verder te gaan."

Veranderende marktomstandigheden nopen tot innovatie in de bouwtechniek, maar ook in de bouwcultuur. Bouwbedrijven die daarop inspelen, veranderen van afwachtende capaciteitsaanbiedende aannemers tot marktgerichte ondernemers. Alleen bedrijven die zich koploper tonen en risico%92s durven nemen met nieuwe vormen van samenwerking, zullen de gevraagde meerwaarde kunnen leveren. De uitdaging van de toekomst heet "partnership": het gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de realisatie van bouwprojecten, ook bij eventuele conflicten.

Maar dan moet de houding "see you in court" worden vervangen door het streven om met elkaar "on speaking terms" te blijven, zegt de staatssecretaris. Bemiddeling door neutrale en onafhankelijke professionals kan hieraan bijdragen. Bij grote bouwprojecten is nu een nieuw fenomeen in opkomst, waarin elementen van bemiddeling en arbitrage worden gecombineerd: de Dispute Review Board (DRB), ook wel Raad van Advies genoemd. Deze kan voorkomen dat verschillen van inzicht uitgroeien tot conflicten die het bouwproces ernstig frustreren. Leden van een DRB kunnen als bemiddelaar optreden. Als de partijen er niet in overleg uitkomen, bieden DRB%92s uitkomst door een arbitrale uitspraak. Het stimuleren van deze ontwikkeling is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partijen.

Nadere informatie voor de pers:
Berenschot Groep B.V.
Drs. R. Schrier (Berenschot Bemiddeling)
T: 030 %96 2 916 852

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie