Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gaia-waarnemer de toegang geweigerd op veemarkt Anderlecht

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: GAIA
Zoek soortgelijke berichten
GAIA

GAIA-WAARNEMER VAN VEEMARKT ANDERLECHT GEWEERD, VEEBEUL ONGEMOEID GELATEN

GAIA en Animaux en Péril:
"Minister Gabriëls moet persvrijheid in Europese Unie aanvaarden in plaats van op boodschapper te schieten"

16 januari 2001

Persbericht

© GAIA

GAIA en Animaux en Péril protesteren in een brief aan minister Aelvoet van Volksgezondheid, bevoegd voor dierenwelzijn, en aan landbouwminister Gabriëls tegen het feit dat een GAIA-waarnemer vanmorgen door de veemarktorganisatoren van Anderlecht verplicht werd de marktterreinen te verlaten. De veehandelaar daarentegen die twee weken geleden een koe mishandelde, is nog altijd ongemoeid gelaten. De veemarktorganisatoren van Anderlecht zijn boos op GAIA omdat de dierenrechtenorganisatie eerder bekendmaakte dat een kind, aanwezig op de markt van 2 januari, nodeloos met een stok sloeg op de achterste poten van een koe en veehandelaar niet van de markt geweerd werd, nadat hij een dier zwaar mishandeld had. GAIA vindt de reactie van landbouwminister Gabriëls op het feit dat de beelden van dierenmishandeling op de veemarkten van Anderlecht en Ciney in Zweden een storm van protest hebben doen losbarsten, "belachelijk". De beelden werden daar vorige week uitgezonden naar aanleiding van de uitspraak van de Zweedse premier dat hij eraan denkt geen vlees meer te eten. "In de Europese Unie is persvrijheid gelukkig nog altijd een recht en dat moet ook minister Gabriëls aanvaarden, in plaats van de boodschapper te verwijten 's lands imago te schenden", vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
GAIA wijst erop dat de Zweedse televisie over de beelden beschikte sedert de persconferentie van GAIA en Animaux en Péril op 16 november in Brussel. "Niet GAIA bepaalt wanneer en welke beelden uitgezonden worden op de televisie, dat beslissen de media zelf en dat is vanzelfsprekend hun goed recht", voegen de dierenrechtenorganisaties eraan toe. Europees commissaris van Volksgezondheid Byrne heeft aan de Zweedse pers laten weten dat hij overweegt om tegen België een ingebrekestellingsprocedure te starten wegens niet-naleving van de Europese dierenbeschermingswetgeving. De Zweedse landbouwminister wil de dierenmishandelingen op de Belgische veemarkten aankaarten op een van de volgende Europese landbouwraden.
Overigens was een Zweedse televisieploeg vandaag aangekondigd en op eigen houtje aanwezig op de veemarkt van Anderlecht. Misschien kon dat mee verklaren waarom er nu wel strooisel lag in alle gangen en de GAIA-waarnemer tijdens het kwartiertje dat hij de situatie kon observeren, geen mishandelingen noch vallende dieren heeft vastgesteld. Toch werd op een dier dat zijn poot gebroken had, een noodslachting toegepast waar het dier lag. GAIA en Animaux en Péril hopen dat de verbeterde situatie geen "accident" was maar de komende weken bevestigd wordt. Op de veemarkt van Ciney is er helaas echter nauwelijks of niets veranderd: daar gaan de mishandelingen door, zoals blijkt uit een waarnemersverslag van de markt van vorige week vrijdag. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: (GAIA@advalvas.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie