Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie onderzoekt moord uit 1986 op 11-jarige opnieuw

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Utrecht: Utrecht/IJsselsteijn 16-01-2001 Moord op Arthur Ghurahoo (11) en verkrachting jongen (9) DNA-profiel volledig: `cold case` heropend.

Slachtoffer seksueel misbruikt en gedood.

Ruim 14 jaar geleden, zondag 4 mei 1986, werd de 11-jarige Arthur Ghurahoo dood gevonden op het militaire terrein Fort Vechten, net buiten Utrecht.

Daarvoor was hij eerst seksueel misbruikt. De politie beschikt nu over een volledig DNA-profiel van de dader. Om die reden wordt deze `cold case` opnieuw grondig tegen het licht gehouden. Slachtoffer seksueel misbruikt en gedood.

Overzicht zondag 4 mei 1986.

Arthur Ghurahoo speelde bijna de hele middag met zijn vriendje Dimitri, op meerdere plekken in Utrecht Zuid-Oost. Even voor 17.00 uur waren ze in de speeltuin aan het Minervaplein. Van hieruit liepen de jongens naar het huis van Dimitri in de Lindestraat. Om 17.15 uur ging Arthur alleen naar huis. De meest waarschijnlijke route die hij nam was via de Homeruslaan en de Nicolaasweg. Om 17.20 uur werd hij nog gezien op de Burgemeester Fockema Andreaelaan en zo`n 20 minuten later, rond 17.40 uur, werd hij opnieuw gezien. Ditmaal bij het PTT-kantoor, ook op de Burgemeester Fockema Andreaelaan.

Hier was hij in gezelschap van een iets kleiner, buitenlands jongetje. Plotseling leken de jongens te schrikken en renden ze naar de Notebomenlaan. Dit is precies in de tegenovergestelde richting van het ouderlijk huis van Arthur. Vanaf dat moment werd hij niet meer gezien, totdat hij later op de avond, vlakbij Fort Vechten, werd gevonden. Dood.
Slachtoffer.

Arthur is niet bij de vindplaats Fort Vechten seksueel misbruikt en vermoord. In zijn kleding werd wit zand aangetroffen en dat komt daar niet voor. Het vergrijp heeft mogelijk op een ander bouwterrein plaatsgevonden.

Zijn jack werd een dag later, maandag 5 mei, gevonden aan de Koningsweg in Utrecht. Dat was vlakbij de aanleg van de A-27. Bekend is dat de jongen is gewurgd. Vlakbij zijn hoofd is een touwtje gevonden.
Anoniem telefoontje.

De politie kreeg ook 14 jaar geleden, zondag 11 mei 1986, een anoniem telefoontje van een jongeman. Zijn ouders mochten niet weten dat hij een vriend van Arthur was. Wellicht had de jongeman informatie over Arthur.

Daderprofiel.

De dader is een man, die destijds tenminste 18 jaar moet zijn geweest, omdat hij Arthur met de auto heeft verplaatst. Hij woonde waarschijnlijk alleen en had vermoedelijk geen vaste relatie. Ook was hij plaatselijk bekend. Je moest voor de vindplaats van Arthur wel de weg weten in Utrecht en omgeving. Hij heeft zich na de daad zeer waarschijnlijk anders gedragen: stress, ziek melden op werk, opzeggen op vereniging, weinig sociaal contact. En dat kan, door alle aandacht nu, opnieuw gaan gebeuren. Het is iemand met een blijvende voorkeur voor kinderen. Een echte pedofiel, primair gericht op seks. Hij kan zich zowel aan jongens als aan meisjes vergrepen hebben. De politie vraagt.


- Wie kent of herkent de dader aan de hand van het gegeven daderprofiel?

- Wie is de buitenlandse jongen waarmee Arthur Ghurahoo zondag 4 mei 1986 rond 17.40 uur werd gezien bij het PTT-postkantoor aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht?

- Wie is de jongen die zondag 11 mei, een week na de moord, anoniem met de politie heeft gebeld?

Zedendelict (cold case).

Een 9-jarig jongetje fietste op 27 oktober 1983 in een boomgaard achter de wijk Achterveld II in IJsselstein. Een man, in rood trainingsjack kwam op hem af en vroeg of hij kon helpen bij een klusje. De man lokte hem verder mee de boomgaard in en dwong hem zijn broek uit te trekken. De jongen weigerde. De man trok toen een stiletto en verkrachtte de jongen. De dader vroeg op welke school het slachtoffertje zat en zei dat de jongen pas mocht gaan als hij uit het zicht was. Zedendelict (cold case).

1983-1986.

Vermoedelijk woonde de dader in 1983 in de omgeving van Utrecht. Hij kende de omgeving van Maarssen(broek), IJsselstein en Utrecht in ieder geval, omdat hij steeds de afgelegen plekken opzocht waar gebouwd werd.
Het kan zijn dat de dader in de periode 1983-1986 is verhuisd en daarna weer is teruggekeerd naar Utrecht. Mogelijk is ook dat hij een relatie heeft gehad wat zijn gedrag heeft veranderd of zelfs in de gevangenis heeft gezeten.

Signalement dader in de periode 1983-1986.

* blanke man;

* 25-35 jaar;

* 1.75-1.80 mtr. lang;

* tenger postuur en kort donker haar;

* droeg een rood trainingsjack met capuchon en zakken;
* trainings- of vrijetijdsbroek;

* donkerblauwe sportschoenen met witte strepen van het merk Rodeo;
* had een stiletto bij zich en

* sprak Nederlands.

De dader zal nu rond de 40 à 50 jaar zijn. De verouderingstekening is een benadering van hoe het uiterlijk van de dader er nu uitziet. De politie vraagt.

Wie kent of herkent de dader aan de hand van bovengenoemde gegevens, het signalement en de compositietekening?

Verband tussen beide zaken.

Uit bij het onderzoek naar bovenstaande zaken aangetroffen DNA-sporen is nu gebleken dat het om dezelfde dader moet gaan. Politie Regio Utrecht, Cold Cases Team, telefoon 0900-8844 (30 cent/minuut).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie