Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debatteren over toekomst zorg op nieuwe internetsite

Datum nieuwsfeit: 16-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

------ PERSBERICHT ------

PUBLIC HEALTH FORUM
VOOR NIEUWE VISIES OP GEZONDHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID

"DEBAT OVER DE ZORG TE SMAL GEVOERD"

Utrecht, 16 januari 2001 - Vandaag start Public Health Forum, een nieuwe internetsite van de Netherlands School of Public Health, die tot juli 2001 in de lucht zal zijn. Nederland debatteert over de toekomst van de gezondheidszorg. Een brede public health visie mag niet ontbreken. Het gevaar is levensgroot dat gevestigde belangen en vastgeroeste meningen een fundamentele aanpak van de crisis in de zorg opnieuw frustreren. Public Health Forum roept op tot diepgravend debat over nieuwe uitdagingen in de volksgezondheidszorg.

Sinds begin 2000 zwelt de kritiek op de gezondheidszorg in Nederland aan. Patiënten klagen over lange wachttijden en slechte bejegening. Dokters mopperen over te krappe budgetten en een overdaad aan regels, die optimale zorgverlening in de weg staan. Verpleegkundigen verlaten in wanhoop de zorg. Verzekeraars mopperen over een tekort aan sturingsmogelijkheden. De burger zou meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de eigen gezondheid, maar heeft nog weinig macht of informatie. Het sinds de jaren zeventig fungerend schaarstebeleid lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars vinden elkaar in een wankele coalitie: er moet meer geld naar de zorg, de overheid moet terugtreden en er moet meer ruimte komen voor creatief ondernemen.

Minder helder is het debat over fundamentelere vragen. Welke doelen moeten er in de zorg worden nagestreefd? Hoe ver reiken de taken van gezondheidszorg? Waar liggen de grootste risico's voor onze gezondheid? Wie is daarvoor verantwoordelijk? Wat is een faire verdeling van lusten en lasten? Wie neemt het nog op voor minder mondige burgers? Is het acceptabel dat mensen met een zwakkere beurs ook vaker ziek zijn? Welke wetenschappelijke of maatschappelijke trends vormen de nieuwe uitdagingen voor de zorg? Zal bijvoorbeeld de genetica ons wereldbeeld veranderen? Zijn burgers daar klaar voor? Is het stelsel van zorg daar goed op voorbereid? Nu verantwoordelijkheden in de zorg opnieuw worden besproken, moeten ook rond deze vragen knopen worden doorgehakt.

Via Public Health Forum wordt de komende maanden een korte, intensieve serie workshops en expert meetings georganiseerd, waarin een nieuwe public health visie op het stelsel wordt ontwikkeld die via een manifest publiek wordt gemaakt. Een digitaal debat ondersteunt deze activiteiten. Op de site www.phforum.nl kunnen genodigden dit proces op de voet volgen, hun ideeën kenbaar maken en deelnemen aan het debat.


---einde persbericht ---

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie