Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hulphondinstellingen in Nederland bundelen hun krachten


FUSIE HULPHONDINSTELLINGEN IN NEDERLAND

persbericht

Eurodog, SAM en SOHO bundelen krachten met fusie

Overheid komt Stichting Hulphond Nederland tegemoet

Op 1 januari 2001 zijn de hulphondorganisaties Eurodog, SAM en SOHO samengegaan in Stichting Hulphond Nederland. Door deze fusie is één landelijke organisatie ontstaan, die zich ten doel stelt de dienstverlening aan cliënten verder te verbeteren. De overheid zal Stichting Hulphond Nederland vanaf 2002 van een structurele subsidie voorzien. Dat neemt niet weg dat giften hoe dan ook noodzakelijk blijven.

De toenemende vraag naar hulphonden vergt een sterke professionele organisatie. Om die reden hebben de drie onafhankelijke stichtingen Eurodog, SAM en SOHO hun krachten gebundeld in de nieuwe Stichting Hulphond Nederland. In Stichting Hulphond Nederland zijn ervaring en expertise van drie stichtingen gebundeld, wat de organisatie tot een deskundige gesprekspartner maakt , zegt directeur Jan van Summeren. De kosten van opleiding en nazorg van een hulphond bedragen snel zo n vijftigduizend gulden. We zijn daarvoor aangewezen op financiële ondersteuning. Het verkrijgen van structurele financiering is beter te realiseren vanuit één organisatie. Fondsenwerving en sponsoracties kunnen dan beter op elkaar worden afgestemd. Het wachtlijstbeheer en de indicering wordt helderder bij één voordeur. Bovendien kan de nazorg aan cliënten sterk worden verbeterd.

Giften blijven nodig

Hulphonden spelen een belangrijke rol bij de maatschappelijke integratie van mensen met een motorische of auditieve handicap. De overheid steunt deze doelstelling. Vanaf 2002 krijgt de hulphond dezelfde status voor subsidieaanvragen als die van blindengeleidehonden. Dat betekent echter niet dat giften niet meer nodig zijn: Wij zijn blij met de structurele subsidie van de overheid. Toch blijven wij in belangrijke mate afhankelijk van goede gevers. En: hoe meer giften, hoe beter. Door de toenemende vraag naar onze diensten is namelijk een aanzienlijke wachtlijst ontstaan. Deze vraag zal blijven toenemen. We moeten binnen vijf jaar groeien van een afzet van veertig naar tachtig honden per jaar. Er is betere huisvesting nodig en geld voor onderzoek en PR. We willen in de toekomst ook een echte Nederlandse opleidingsschool voor hulphondtrainers en streven naar een kwaliteitsnorm voor de op te leiden honden. Voor dit alles is veel meer nodig dan via overheidsbijdragen alleen kan worden gerealiseerd. Alleen met blijvende steun van onze sponsors, donateurs en vrijwilligers kunnen we de slag naar professionalisering maken en ervoor zorgen dat er een einde komt aan de bestaande wachtlijstproblematiek.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie