Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarlijkse resultaten 2000 Eurostar

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

17 januari 2001

Eurostar: jaarlijkse resultaten tot december 2000 Sterke stijging van inkomsten en verkoop

Minder dan twee jaar na zijn oprichting legt Eurostar Group sterke resultaten voor die een gestage groei vertonen voor heel het jaar 2000. Eurostar Group werd opgericht door de diverse Eurostar-operatoren, met name de Belgische Spoorwegen (NMBS), Eurostar Ltd (VK) en de Franse Spoorwegen (SNCF). Samen bepalen zij het commercieel beleid van de totale Eurostar-dienst. Deze groei werd gerealiseerd op een zeer competitieve markt, en ondanks de moeilijke omstandigheden waarmee de Britse treinsector eind vorig jaar werd geconfronteerd. Bovendien behield de hst op de hoofdtrajecten voor het reizigersvervoer zijn leiderspositie op de markt van het lucht/spoor-vervoer.

Financiële uitschieters

De verkoopsinkomsten voor de globale Eurostar-activiteit namen in deze periode toe met 12 % tot 667 miljoen euro (1999: 595,5 miljoen EUR - zie opmerkingen voor de redacties). Het verkoopvolume ging er ook op vooruit met een stijging van 9 % tot 7 666 000 (1999: 7 046 000). In die cijfers zijn de resultaten op de baanvakken Brussel-Lille en Paris-Calais niet inbegrepen.

Deze lovenswaardige resultaten bevestigen de aanhoudende trend van gestage jaarlijkse groei voor de Groep. Voor het volledige jaar 1999 bedroegen die cijfers +8,6 % verkoopsopbrengsten en +4 % verkoopvolume (zie opmerkingen voor de redacties).

De sterke resultaten van het eerste semester (stijging van verkoopsinkomsten in euro's met +19,4 % en +10 % voor het verkoopvolume) zetten zich ook door in het tweede semester van het jaar met 17 % meer verkoopsinkomsten en 8 % meer verkoopvolume. Die toename kwam voort uit de sterke resultaten die werden geboekt op de zakenmarkt en de uitgebreide promotie-acties voor de verkoop van toeristenformules.

Aanzienlijke stijgingen werden ook waargenomen op het stuk van de internationale verkoop (op markten buiten België, het VK en Frankrijk), met een inkomstenstijging van 28 % (in US$) en + 34 % voor het verkoopvolume.

Verbeterde prestaties

Dankzij een hele reeks product- en dienstverbeteringen, in combinatie met een verhoogde toegankelijkheid door een uitgebreid aanbod van promotietarieven en internetverkoop, kon Eurostar zijn leiderschap op de markt nog versterken.

Verbeterde producten en diensten

Zoals reeds in maart vorig jaar werd aangekondigd, heeft Eurostar een waaier initiatieven opgezet om zijn product tussen 2000 en 2003 in een nieuw kleedje te stoppen. Dan zal ook het Britse gedeelte van de hogesnelheidslijn, de Channel Tunnel Rail Link, voltooid zijn, waardoor de reistijd met 20 minuten wordt ingekort.

Het startschot voor de eerste fase werd gegeven in mei 2000. In dit stadium wil men vooral de totale reiservaring, vanaf het boeken tot de aankomst ter bestemming, verbeteren en vereenvoudigen. De eerste initiatieven waren vooral gericht op de zakenreizigers:
* verhoogde frequentie van het reisaanbod;
* check-in van slechts 10 minuten voor alle houders van een volledig flexibel ticket;

* een speciale reserveringslijn voor zakenreizigers uit het VK;
* verbeterde en consequente procedures voor het omruilen van tickets;

* verbeterde bewegwijzering en het inrichten van een business-zone in het station te Rijsel;

* parking in Brussel-Zuid, met twee dagen gratis parkeren voor de houders van een volledig flexibel eerste-klasticket;
* de eerste fase van een samenwerkingsprogramma met een nieuw cateringbedrijf, Momentum, om de maaltijdservice aan boord te verbeteren met lichtere, aangepaste maaltijden in eerste klas.

De tweede fase is gepland voor 2001 tot 2003. In deze fase worden de terminal-faciliteiten in Brussel-Zuid, Londen-Waterloo en Parijs-Noord aangepast om meer faciliteiten en een verbeterde toegang tot de zakenlounges te kunnen bieden aan alle houders van een volledig flexibel eerst-klasticket. Tijdens fase drie, vanaf midden 2001 tot 2003, wordt het interieur van de Eurostartreinen opgefrist.

Meer toegankelijk

De promotietarieven omvatten o.a. formules heen-en-terug op dezelfde dag van Brussel naar Londen voor 3000 BEF. De verkoop via Internet werd gelanceerd op eurostar.com en op de ontspanningssites theeuroguide.com voor reizigers uit het VK en eurostarplanet.com voor reizigers naar het VK.

Marktleider

De reizigersvolumes bij Eurostar bleven de hoogste op de lucht/spoor-markt voor de hoofdtrajecten Brussel/Londen/Brussel en Parijs/Londen/Parijs. Hier werd het marktaandeel aanzienlijk uitgebreid:

* Tijdens een periode van 11 maanden, tot november 2000, breidde de totale lucht/spoor-markt op het traject Brussel uit met 1 %. Het Eurostar-volume daarentegen steeg met 8 %, waardoor het marktaandeel met 3 percentpunten toenam en een totaal marktaandeel van 46 % opleverde.

* De totale lucht/spoor-markt op het traject Parijs nam toe met 7 % tijdens die elf maanden tot november 2000. Het Eurostarvolume steeg 9 %. Dat vertaalde zich in een marktaandeelwinst van 0,9 percentpunten en een totaal marktaandeel van 62,9 %.

Tijdens de eerste negen maanden van 2000 - de laatste periode waarvoor vergelijkbare cijfers beschikbaar zijn (Bron CAA) - kwamen 81,1 % van de Eurostar-treinen op tijd of binnen 15 minuten na de voorziene aankomsttijd aan, in vergelijking met 62 % voor de overeenkomstige luchtvaartroutes. Hierbij slaagde Eurostar er bovendien in om tijdens het derde trimester toch zijn volledige dienstregeling na te leven, ondanks de snelheidsbeperkingen die door Railtrack in het VK werden opgelegd. Verlengde reistijden werden gedurende die periode gestaag gereduceerd en Eurostar rijdt nu volgens normale reistijden.

In de herfst van 2000 werd er verder gesleuteld aan de Eurostar-dienstregeling, wat vooral de zakenreiziger ten goede kwam. Het eerste vertrek vanuit Londen naar Brussel werd vervroegd van 06h14 tot 05h50, en dus komt de trein in Brussel aan om 09h44 (vroeger 10h02), waardoor er meer tijd is voor afspraken in de Belgische hoofdstad. Op het traject Parijs reden de treinen met een frequentie van een half uur tijdens de avondpiek dankzij het inleggen van een trein om 17h43 vanuit Parijs, iedere weekdag.

De klantentevredenheid blijft hoog scoren, met 97% van de passagiers die Eurostar zouden aanbevelen aan vrienden, familie of collega's (Onafhankelijke studie, november 2000).

David Azema, de voorzitter en algemeen directeur van Eurostar Group verwoordde het als volgt:

"Eurostar heeft in 2000 een aanzienlijk commercieel succes geboekt. De Eurostar-inkomsten blijven stijgen en ondanks de recente operationele problemen op het Britse spoornet ben ik verheugd te kunnen melden dat het reizigersaantal sterk is toegenomen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze parallelle groei de basis is voor de ontwikkeling op lange termijn van onze activiteit. Bovendien blijft Eurostar de beste resultaten boeken op deze markt.

De voorbije twee jaar hebben we de vruchten kunnen plukken van de strategie die Eurostar Group heeft nagestreefd en onze basis van trouwe klanten heeft zich uitgebreid, zowel op het stuk van zaken- als ontspanningsreizen. Die positieve resultaten bevestigen het nut van Eurostar Group, het gecentraliseerde management met de drie Eurostar-operatoren (Eurostar (UK) Ltd met de Franse en de Belgische spoorwegen), die twee jaar geleden boven de doopvont werd gehouden. In de loop van 2000 hebben we het multi-nationale team van Eurostar Group verder uitgebreid en we kijken ernaar uit om samen met de drie spoorwegpartners die positieve trend door te zetten en naast de vele opwindende initiatieven die in de pijplijn zitten, nog meer te bieden aan onze bestaande en potentiële klanten."

Opmerkingen:

Het cijfer van de verkoopsinkomsten in Pond Sterling houdt geen rekening met wisselkoersschommelingen. Uitgedrukt in euro's, met een wisselkoers van 1,6 (gemiddeld voor 1999), steeg dat cijfer met 12 % tot 667 miljoen (1999: 595,5 miljoen euro). Zonder neutralisering van de impact van de wisselkoersen zou de toename in Pond Sterling 9 % bedragen en in euro's 18 % .

De stijging van de verkoopsinkomsten van 1998 tot 1999 met 6 % en de andere halfjaarlijkse stijgingen vermeld in de paragraaf "Financiële uitschieters" bevatten ook de wisselkoersschommelingen.

Eurostar Group bepaalt het commercieel beleid en de ontwikkeling van de dienstverlening van de globale Eurostar-activiteiten. De Eurostar-dienst wordt gezamelijk uitgebaat door Eurostar (VK), de Franse Spoorwegen (SNCF) en de Belgische Spoorwegen (NMBS/SNCB).

© 2000 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...