Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duitse architectuurprijs voor Nederlands project

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

.


Duitse architectuurprijs voor Nederlands project

Bauwelt Prize 2001

Woningbouwproject `Zaanwerf in Zaanstad weer bekroond met buitenlandse prijs.

De directeur van de Messe München, de heer Wutzelhofer, reikt dinsdag 17 januari tijdens de Baumesse 2001 de Bauwelt Prize 2001 van het toonaangevende Duitse architectuurweekblad Bauwelt uit aan het Nederlands-Franse architectenteam Pierre Gautier en Tania Concko Het gaat hierbij om de prijs in de categorie woningbouw. Bekroond werd hun project `Zaanwerf in Zaandam. Voor deze prijs zonden meer dan 300 architecten uit de hele wereld hun eerste projecten in, gerealiseerd na 1 januari 1997.

Een internationale jury bestaande uit: David Chipperfield (Londen), Felix Claus (Amsterdam), Hannelore Deubzer (Berlijn), Yves Lion (Parijs) en Cornelia Müller (Berlijn) maakte op 24 november 2000 de winnaars in de zes verschillende categorieën bekend. Gautier en Concko werden wederom bekroond voor hun spraakmakende woningbouwproject langs de Zaan, dat hiermee zijn derde prijs in de wacht sleepte. Eerdere bekroningen waren: de Prix de la Première Oeuvre 2000 (Frankrijk) en de Médaille dArgent Prix Delarue van de Académie dArchitecture 2000 (Fr).

Zaanwerf ligt in het centrum van Zaandam pal aan de Zaan. Het is een woongebouw met koop- en huurwoningen en een enkele bedrijfsruimte, gezamenlijk ontwikkeld door Woningstichting Patrimonium en BAM Vastgoed. Op de locatie stond voorheen de levensmiddelenfabriek van Albert Heijn.

Het is een van de opvallendste onderdelen van het Zaanoeverproject. De gemeente Zaanstad werkt sinds 1989 aan de realisatie van dit ambitieuze project dat in totaal 22 kilometer rivieroever beslaat. Uitgangspunt daarbij is de vertaling van vrijkomende, vooral industriële locaties, naar allerlei verschillende woonmilieus. Zaanstad heeft inmiddels internationaal naam gemaakt op architectuurgebied. Al in 1992 won het stedenbouwkundig ontwerp van De Zaanwerf de Europan prijsvraag.

De bekroonde projecten van de Bauwelt Prize 2001 zullen van 16 tot 21 januari 2001 worden tentoongesteld tijdens BAU 2001 in München, en worden gepubliceerd in het eerste nummer van Bauwelt in 2001.

De Bauwelt Prize 2001 wordt op 17 januari 2001 in München uitgereikt. Naast Concko en Gautier zal een kleine Nederlandse delegatie bij de uitreiking aanwezig zijn; de wethouder Stadsontwikkeling van gemeente Zaanstad, André Drost; de directeur Technische Zaken bij Woningstichting Patrimonium, Willem van der Werff en de projectontwikkelaar bij BAM Vastgoed, Frank Klomp.

Verdere info bij:

Bauwelt

Schlüterstrasse 42

10707 Berlin

tel: +49 (0)30 884 10 60

fax: +49 (0)30 883 51 67

Zaanstad, 10 januari 2001


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie