Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Arbeidsradar beroepsgoederenvervoer gaat arbeidsmarkt peilen

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

17 JANUARI 2001
Ministerie van Economische Zaken en Vakopleiding Transport en Logistiek starten Arbeidsradar Beroepsgoederenvervoer

Jaarlijks onderzoekt Vakopleiding Transport en Logistiek de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het beroepsgoederenvervoer over de weg in de Arbeidsmarktmonitor. Dit onderzoek levert vooral kwantitatieve gegevens op. In aanvulling hierop start het Ministerie van Economische Zaken de Arbeidsradar Beroepsgoederenvervoer, die meer kwalitatieve gegevens op moet leveren.

De Arbeidsmarkmonitor van Vakopleiding Transport en Logistiek levert met name kwantitatieve gegevens op. De resultaten worden onder andere gebruikt voor informatie aan de bedrijfstak, ondersteuning voor beleid en ontwikkeling van producten. Met behulp van deze gegevens formuleert de Vakopleiding onder andere jaarlijks het opleidings- en scholingsbeleid dat door de sociale partners geaccordeerd wordt.

Kwalitatieve informatie
In de arbeidsmarktmonitor ontbreekt meer diepgaande kwalitatieve informatie. Te denken valt aan redenen waarom mensen de branche verlaten of waarom potentiële kandidaten de branche niet willen instromen. De Vakopleiding heeft daarom het Ministerie van Economische Zaken verzocht om samenwerking bij het zoeken naar oorzaken van de knelpunten op de arbeidsmarkt middels de Arbeidsradar. Deze onderzoeksmethode vult de onbekende terreinen van de Arbeidsmarktmonitor aan door in te zoomen op Bedrijfsvoering, Onderwijsaanbod, Reserves en Werkenden.

Oplossingen
De Arbeidsradar zal ingaan op de bedrijfsvoering binnen de transportbedrijven, maar ook op de aanbodkant van de arbeidsmarkt. Het laatste moet informatie opleveren over waar potentiële doelgroepen zitten en wat hun competenties zijn. De Arbeidsradar levert niet alleen kwalitatieve gegevens op, maar biedt waar mogelijk concrete oplossingen aan. Uiteraard start ook de Arbeidsradar met het verzamelen van kwantitatieve gegevens. Hiervoor kunnen ook de resultaten van de Arbeidsmarktmonitor gebruikt worden.

Begeleidingscommissie
In november is het officiële startsein gegeven voor de Arbeidsradar in het beroepsgoederenvervoer. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van de sociale partners uitgenodigd, die als begeleidingscommissie tijdens het onderzoek zullen fungeren. De commissie heeft niet alleen de taak het onderzoek te controleren, maar zal ook als klankbord optreden om de resultaten te toetsen en de aangeboden oplossingsrichtingen om te zetten naar concrete acties.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie