Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Immuniteit tegen koortslipvirus onderzocht

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Immuniteit tegen koortslipvirus onderzocht

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Bij de werking van het virus spelen zogeheten glycoproteïnen een bepalende rol. Deze bevinden zich in het membraan rond een virusdeeltje en zorgen voor de infectie van een cel, het transport van het virus en het ontwijken van het afweersysteem.

Douwe Westra onderzocht of bepaalde membraaneiwitten in de toekomst een aangrijpingspunt kunnen zijn voor de ontwikkeling van een vaccin. Hij promoveert op 17 januari 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het virusmembraan bevat tenminste elf typen glycoproteïnen waarvan Douwe Westra er twee bestudeerde: glycoproteïne H en glycoproteïne L. Deze twee vormen samen een complex (gH:gL) en hebben een essentiële functie bij het fuseren van het membraan van het virusdeeltje met het membraan van de gastheercel. De promovendus ontdekte dat dit eiwitcomplex doelwit is van het immuunsysteem; mensen die ooit besmet zijn geweest met het herpes simplex virus blijken specifieke antistoffen en witte bloedcellen tegen het gH:gL complex te bezitten. Onder meer op basis van dit resultaat concludeert Westra dat het gH:gL complex een goede kandidaat kan zijn als component van een vaccin ter preventie van een koortslip.

De promovendus onderzocht verder de interactie tussen de glycoproteïnen L en H. Hij stelt vast dat insectencellen in staat zijn om een gH:gL complex te produceren dat goed vergelijkbaar is met het gH:gL complex van geïnfecteerde zoogdiercellen. Dit bood hem de mogelijkheid om met behulp van insectencellen te onderzoeken welke gebieden van gH een interactie aangaan met gL. Tevens kunnen de insectencellen gebruikt worden als een 'productiefabriek' voor het gH:gL complex. /ImK

Douwe Westra (Oude Wetering/Alkemade, 1967) studeerde moleculaire wetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de disciplinegroep Medische microbiologie van de RUG. Van juli 1998 tot augustus 1999 werkte hij als post-doc bij de vakgroep Haematologie van de Universiteit Utrecht. Momenteel is Westra onderzoeker bij DSM Biologics te Groningen.

Datum en tijd

woensdag 17 januari 2001, 14.15 uur

Promovendus

ir. D.F. Westra, tel. (050)522 22 85, fax (050)522 23 33, e-mail: douwe.westra@dsm-group.com (werk),

Proefschrift

The glycoprotein H:glycoprotein L complex of herpes simplex virus type 1: structural and immunological aspects

Promotor

prof.dr. T.H. The

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie