Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Origineel handschrift Cleopatra in het Allard Pierson Museum

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ALLARD PIERSON MUSEUM
Origineel handschrift Cleopatra in het Allard Pierson Museum

Persbericht
Maandag 15 januari 2001
Originele handschrift van Cleopatra in het Allard Pierson Museum 'Laat dit gebeuren' schreef Cleopatra

Authentiek handschrift
De originele papyrus met het authentieke handschrift van Cleopatra is vanaf 18 januari a.s. te zien op de tentoonstelling 'Keizers aan de Nijl' in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. Het is de enig bekende, door de legendarische laatste koningin van Egypte eigenhandig geschreven tekst - een historisch document met een unieke uitstraling.

Persbijeenkomst
Woensdag 17 januari wordt de pers in de gelegenheid gesteld de papyrus met het handschrift van Cleopatra zelf te bekijken in het Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt 127) tijdens de persbijeenkomst van 15.00 tot 17.00 uur.

Sensationele ontdekking
De ontdekking van het handschrift op papyrus van een zo belangrijke historische figuur als Cleopatra, is een absolute sensatie. De papyrus werd als oud papier verwerkt in de omhulling van een mummie, wat niet ongebruikelijk was in het oude Egypte. Deze mummieverpakking kwam in de Berlijnse musea terecht waar men, op zoek naar geschreven teksten, de papyrusresten van elkaar los weekte. Daarbij kwam dit koninklijke decreet van Cleopatra tevoorschijn. De ontdekking werd gedaan door de papyroloog dr. Peter van Minnen, verbonden aan de universiteit van Leuven.

'Laat dit gebeuren'
'Genestoi', (laat dit gebeuren), schreef Cleopatra eigenhandig onder de tekst, die verder door een klerk geschreven is. Het is een verordening tot zeer ruime vrijstelling van belastingen voor de veldheer Publius Canidius Crassus. Publius Canidius was een vooraanstaand generaal uit het kamp van Marcus Antonius. Cleopatra en Marcus Antonius hadden er alle belang bij hem te vriend te houden. Canidius werd na de nederlaag van Marcus Antonius ter dood veroordeeld. Noch hij, noch zijn familie had dus meer iets aan een vrijstelling van belasting, waardoor het document bij de mummificeerders terecht kwam.

Bruikleen Aegyptisches Museum Berlin
De bruikleen van het Aegyptisches Museum Berlin aan het Allard Pierson Museum is, gezien de kwetsbaarheid van het document en de historische betekenis, een daad van groot vertrouwen. Het Allard Pierson Museum is zeer gelukkig deze unieke papyrus aan het Nederlandse publiek te kunnen tonen. De tentoonstelling mét de papyrus is nog te zien t/m 12 maart 2001.
Voor meer informatie/fotomateriaal:
Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam tel.: 020 525 2556, fax.: 020 525 2561, e-mail: (apm@uba.uva.nl)

15 jan 01 16:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie