Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aedes: Remkes remt vernieuwing wonen met zorg

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Aedes: Remkes remt vernieuwing wonen met zorg

Hilversum, 17 januari 2001

Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting remt met zijn nota Wonen de vernieuwing in het wonen met zorg. Dat zei mr W.D. van Leeuwen, algemeen directeur van Aedes vereniging van woningcorporaties tijdens een symposium over samenwerking tussen wonen en zorg. Remkes zegt in zijn nota een terughoudend beleid te willen voeren als het gaat om verbindingen tussen woningcorporaties en zorgleveranciers. 'Remkes moet zelfs vooraf toestemming verlenen aan dat soort samenwerkingsverbanden. Dat geeft veel bureaucratische rompslomp en tijdverlies', aldus Van Leeuwen. Hij riep de Tweede Kamer op bij de behandeling van de nota Wonen bij Remkes aan te dringen om het aangaan van verbindingen en deelnemingen te steunen en niet te belemmeren.

Van Leeuwen vervolgt: 'Er komen steeds meer ouderen, en die ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dan moet je zorgen voor goede combinaties van wonen en zorg, de zogenaamde woonzorgarrangementen. Daarvoor is intensieve samenwerking tussen corporaties en zorgaanbieders nodig. Het ministerie van VWS heeft de zorgsector opgeroepen met onorthodoxe plannen te komen. Dan is het raar dat VROM een terughoudend beleid wil voeren. Zo raken we de wachtlijsten niet kwijt!'

Veel ouderen kunnen met behulp van zorg- en andere dienstverleners tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen. Dat willen ze zelf graag, maar het is ook maatschappelijk goedkoper dan opname in een verzorgingshuis. De overheid heeft daarom het aantal (dure) plaatsen in verzorgingshuizen bevroren. Een toenemende groep ouderen met veel behoefte aan zorg heeft hierdoor geen andere keus dan thuis blijven wonen. Zowel woningcorporaties als thuiszorgorganisaties lopen daarom op tegen de toenemende vraag naar een goede zorg- en dienstverlening aan huis. Woningcorporaties houden bij hun renovatie en nieuwbouwplannen voortdurend rekening met een goede toegankelijkheid en geschiktheid voor ouderen. Zorgorganisaties breiden hun dienstverleningspakketten uit of beperken zich niet tot zorgverlening binnen hun zorg- of verpleeghuizen.

Aedes-directeur Van Leeuwen denkt dat het niet zal blijven bij het contracteren van elkaars diensten in de vorm van woonzorgarrangementen. 'Woningcorporaties en zorgaanbieders zien dat het niet efficient is dat er elke dag een leger aan dienstverleners door de wooncomplexen dwaalt. Er kunnen grote voordelen behaald worden bij integratie van woon- en zorgdienstverlening. Zo zou een thuiszorgmedewerker in een complex waar veel beroep om hem of haar gedaan wordt, evengoed de taak van huismeester op zich kunnen nemen. Of zou een huismeester die vaak als aanspreekpunt fungeert ook meer welzijnstaken op zich kunnen nemen.'

Samen met Arcares, de brancheorganisatie voor verzorgings- en verpleeghuizen, meent Aedes dat het bouwen van woonzorgwoningen, en het opzetten van woonzorgarrangementen een goede bijdrage levert aan het terugdringen van de wachtlijsten voor met name verzorgingshuizen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie