Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Experiment vraaggestuurd hoger onderwijs van start

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HBO-Raad

Persberichten

17-01-2001
Nieuw convenant MKB-Nederland en HBO-raad
Experiment vraag gestuurd hoger onderwijs van start

Vandaag presenteren Minister van Economische Zaken, mevrouw A. Jorritsma en Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, de heer drs. L.M.L.H.A. Hermans, samen met de voorzitters van MKB-Nederland en de HBO-raad het eerste voucher-experiment in het hoger beroepsonderwijs. De eerste voucher wordt tijdens deze persconferentie door de vice-voorzitter van de VOG (brancheorganisatie voor ondernemers in de zorg en welzijn) de heer Nieukerke overhandigd aan een hogeschoolstudent.

Met vouchers wordt een nieuwe vorm van leerrecht geïntroduceerd waarbij studenten van hogescholen vanaf het derde studiejaar in een duaal traject (mkb-leerwerkroute) werken en studeren combineren. De studenten behalen zo niet alleen studiepunten door lessen te volgen op de hogeschool, maar ook met het werken in een mkb-bedrijf. Een student stelt samen met de werkgever en de hogeschool een persoonlijk opleidingsplan op vanuit de leerkansen die de werkplek biedt. De vakken die hij voor de overige studiepunten volgt, ´betaalt´ hij met zijn vouchers bij de deelnemende hogescholen.

Het experiment MKB-vouchers in vraaggestuurd duaal onderwijs maakt deel uit van het vandaag gesloten convenant tussen MKB-Nederland en de HBO-raad. Beide organisaties beogen hiermee onder meer de instroom van hboers in het mkb te stimuleren. Verder willen zij het gebruik bevorderen van de hogeschool als regionaal kenniscentrum door het mkb. MKB-Nederland-voorzitter drs. J. de Boer benadrukt in dit verband dat vouchers een belangrijke stimulans kunnen zijn voor studenten om hun werkkring in het mkb te zoeken. Branches zetten ook financiële middelen in vanuit de opleidings- en ontwikkelingsfondsen om deze leerwegen bijvoorbeeld met behulp van extra vouchers nog aantrekkelijker te maken. Daarnaast worden regioregisseurs (intermediairs tussen bedrijven en hogescholen) ingezet om te bevorderen dat de kennis van hogescholen daadwerkelijk wordt ingezet in midden- en kleinbedrijf. Hiertoe zullen ook hogescholen het mkb als interessante werkomgeving beter onder de aandacht van studenten brengen.

Er is steeds meer behoefte aan onderwijs dat is afgestemd op de vraag van zowel de student als het bedrijfsleven. MKB-Nederland en de HBO-raad zetten zich daarom in voor verdere flexibilisering van leerroutes en meer samenhang tussen werken en leren. De behoefte aan hbo-afgestudeerden voor een baan in het mkb blijft onverminderd groot, aldus HBO-raad voorzitter prof. dr. F. Leijnse het bij- en opscholen van medewerkers wordt dan ook steeds belangrijker. In dat kader bekijken hogescholen verder hoe - ook buiten het voucher-experiment - in het werk verworven competenties in het onderwijs erkend kunnen worden.

EINDE PERSBERICHT

(Het convenant en een artikel over vouchers kunt u downloaden via deze pagina.)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie