Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conflictenrecht inzake pensioenverevening bij scheiding

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

17.01.01

Wetsvoorstel conflictenrecht inzake pensioenverevening bij scheiding treedt in werking

De wet tot regeling van het conflictenrecht met betrekking tot verevening van pensioenrechten bij scheiding treedt op 1 maart 2001 in werking. De wet is gepubliceerd op 11 januari jl. in Stb. 12.

Sinds 1 mei 1995 gelden in Nederland wettelijke regels voor de verdeling, bij scheiding, van pensioenrechten die gedurende het huwelijk of het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. De nieuwe wet completeert die regels met bepalingen over pensioenverevening in internationale gevallen. Die bepalingen houden het volgende in: a. pensioenrechten, opgebouwd ingevolge een Nederlandse pensioenregeling, komen steeds voor verevening in aanmerking overeenkomstig de Nederlandse wet. Niet van belang is hierbij welk recht het huwelijksvermogensregime van de echtgenoten beheerst; b. pensioenrechten, opgebouwd ingevolge een buitenlandse pensioenregeling, komen ook in aanmerking voor verevening overeenkomstig de Nederlandse wet, maar alleen indien Nederlands recht het huwelijksvermogensregime beheerst; c. is buitenlands recht van toepassing op het
huwelijksvermogensregime van de echtgenoten, dan komen eventuele ingevolge een buitenlandse pensioenregeling opgebouwde pensioenrechten alleen voor verevening in aanmerking als het buitenlandse recht daarin voorziet.

Echtgenoten kunnen bij huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden of bij scheidingsconvenant pensioenverevening conform de Nederlandse wet uitsluiten. De voorgestelde regeling van het conflictenrecht zal gelden in geval van scheiding op of na de datum van inwerkingtreding.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 17-01-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie