Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beperkte toename van aandacht voor ziekteverzuim in MKB

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: EIM
Zoek soortgelijke berichten

EIM
Italiëlaan 33
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer
Tel. 079 341 36 34
Fax 079 341 50 24
E-mail (info@eim.nl)

Beperkte toename van aandacht voor ziekteverzuim en beidsongeschiktheid in MKB

Datum 17 januari 2001
Nummer 4
Inlichtingen: Wim Zwinkels

De veranderingen in wetgeving op het terrein van ziekteverzuim (WULBZ) en arbeidsongeschiktheid (Pemba) hebben een beperkt effect gehad op het gedrag van werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (tot 100 werknemers). In slechts 35% van de MKB-bedrijven wordt de laatste jaren meer aandacht besteed aan de bestrijding van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Ruim de helft van deze groep geeft aan dat deze extra aandacht het gevolg is van de wetswijzigingen. Voornamelijk middelgrote bedrijven (vanaf 10 werknemers) hebben activiteiten ondernomen. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Meer aandacht voor verzuim door grotere MKB-ondernemingen

Grotere MKB-bedrijven zijn vaker aandacht gaan besteden aan de bestrijding van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Behalve de omvang van het bedrijf blijkt ook het hebben van kennis over de wetgeving tot gevolg te hebben dat een bedrijf eerder aandacht gaat besteden aan ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is er een belangrijk verband gevonden tussen de mening over de beïnvloedbaarheid van het ziekteverzuim en de extra aandacht. Werkgevers die denken zelf invloed te kunnen uitoefenen op het verzuim, besteden ook meer aandacht hieraan. De recente wetswijzigingen blijken invloed te hebben als er in de onderneming een positieve houding ten aanzien van de wetswijzigingen bestaat.

De belangrijkste motieven voor de extra aandacht blijken van financiële aard te zijn. Daarnaast zijn werkgevers meer belang gaan hechten aan de gezondheid van hun personeel en zich bewuster geworden van de gezondheidsrisico's in het bedrijf.

Herverzekeren leidt niet tot minder aandacht voor verzuim

De reden van werkgevers om niet meer aandacht te besteden aan ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid is dat ze tot nu toe geen problemen ondervinden met het ziekteverzuim in het bedrijf of dat zij reeds veel aandacht besteedden aan het ziekteverzuim voordat de wetgeving van kracht werd.

De onderzoekers noemen het opvallend dat het wel of niet herverzekeren van risico's door een ondernemer geen rol speelt bij het wel of niet meer aandacht besteden aan de bestrijding van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie